Ciril Ribičič najavio tužbu protiv Ljube Ćesića-Rojsa

SUDAC slovenskog Ustavnog suda Ciril Ribičič najavio je u utorak tužbu protiv HDZ-ova zastupnika u Hrvatskome saboru koji ga je optužio da je, zajedno s nekoliko slovenskih i hrvatskih dužnosnika, sudjelovao u krađi milijuna dolara koje Slovenija duguje Hrvatskoj zbog neisporučivanja struje iz nuklearne elektrane Krško.

Ljubo Ćesić-Rojs je prošloga tjedna, u raspravi o nuklearci Krško, optužio Ribičića, zajedno s nekoliko dužnosnika, među kojima i hrvatskog premijera Ivicu Račana, te bivšeg slovenskog premijera Janeza Drnovšeka, da su podijelili 300.000 dolara štete Hrvatskoj zbog slovenskog neisporučivanja struje iz Krškog.

"Potpuno su neistinite" optužbe hrvatskog zastupnika o krađi milijuna dolara, piše Ribičič u dopisu predsjedniku Hrvatskog sabora Zlatku Tomčiću, koje je dostavljeno i Hini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U slučaju da zastupnik Ćesić-Rojs ne porekne svoje izmišljene optužbe, ovlastio sam zagrebačkog odvjetnika Matu Matića da pripremi tužbu, piše Ribičič koji se sa Sporazumom o Krškom sretao kao sudac Ustavnog suda u koji je izabran 2001.

"Za sada ćemo pričekati da se Ćesić-Rojs ispriča za neargumentirane tvrdnje koje terete Ribičiča, a ako on to ne učini podnijet ćemo kaznenu tužbu za klevetu", kazao je za Hinu odvjetnik Matić, dodajući kako se Ribičič nada da će se stvari riješiti izvan suda, jer se ne želi suditi "ali mora obraniti svoj ugled".

Ribičič (56), je redoviti profesor ustavnog prava a bio je zastupnik Združene liste socijalnih demokrata (ZLSL) koju danas vodi Borut Pahor. Od 1989. do 1993. vodio je slovenske komuniste a pod njegovim vodstvom stranka je promijenila program i ime, napustila Beograd i sudjelovala na prvim višestranačkim izborima te potpisala sporazum parlamentarnih stranka o plebiscitu za neovisnu i samostalnu Sloveniju.

Ćesić je u svojim optužbama ustvrdio da je svoj dio "dobiti" (deset posto) bivši slovenski premijer Janez Drnovšek iskoristio za kupnju dijela hrvatske obale i kopna, a hrvatski premijer svoj dio (15 posto), odnosno SDP-ov dio (25 posto), iskoristio za "perfidne planove eliminacije hrvatske oporbe, posebno HDZ-ovih generala i političara".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara