Cirkus u saboru: HDZ-ovac Bulju vikao "čobane", zastupnici psuju

Cirkus u saboru: HDZ-ovac Bulju vikao "čobane", zastupnici psuju
Screenshot: Sabor

OPORBENI saborski zastupnici predvođeni zastupnicima Mosta burno su reagirali na ubacivanje u današnju raspravu Konačnog prijedloga zakona o poljoprivredi zahtijevajući da se o toj točki raspravlja u četvrtak kako je i bilo najavljeno, a nakon što su "okupirali" govornicu, predsjedavajući je prekinuo sjednicu.

>> Prekinuta sjednica sabora: Prijetilo se oružjem, Culej pustio Tuđmanov govor

"Riječ je o najbitnijem zakonu u Hrvatskoj kojeg sada žele podvaliti u poslijepodnevnim satima bez da je ovdje ministar i saborski zastupnici. Rugate se s javnošću i poljoprivrednicima", kazao je zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj, tražeći da se prekine sjednica, a rasprava o tom zakonskom prijedlogu prebaci za sutra.

Apelu se pridružio i Nikola Grmoja (Most) ustvrdivši kako ne zna zašto vladajući nameću tu točku dok nije prisutan ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Domagoj Hajduković (SDP) kazao je kako je povrijeđeno nepisano pravilo da se najavljuje kada će određene točke biti na dnevnom redu da bi se zastupnici mogli pripremiti za raspravu.

Predsjedavajući Željko Reiner je rekao kako ministar ne mora biti u saboru kada se predstavlja zakon, kao i da se određene točke mogu dodati na raspravu. "Očito ovo ima neku svrhu ili razlog da se oko toga diže takva buka", rekao je.

Bulj stao za govornicu, pridružili mu drugi zastupnici

Bulj je potom prosvjedujući stao za govornicu bez dozvole predsjedavajućeg, a nakon njega isto je napravio Grmoja, zbog čega su dobili opomene i oduzeta im je riječ.

Reiner je tada zatražio da se sjednica prekine i da straža odvede Bulja, nakon čega je govornicu okružilo desetak zastupnika oporbe iz redova HSS-a, SDP-a, Mosta i Živog zida, štiteći Bulja kako ga ne bi odvela saborska straža.

Bačić Bulju vikao "čobane"

U burnoj atmosferi pale su i teške riječi, pa je tako iz redova HDZ-a Ante Bačić doviknuo Bulju "čobane", a Grmoja vikao "protiv uništavanja hrvatskog sela, štetočina iz HDZ-a, protiv Ante Bačića, najvećeg uhljeba u saboru".

"Pametan si za popizdit', čobane jedan", čuje se netko.

Reiner je prekinuo sjednicu do sutra, kada će se sabor raspravljati o konačnom prijedlogu zakona o poljoprivredi. "Sjednica će se nastaviti sutra jer je nasilno prekinuta", konstatirao je.

Prije toga je Ivan Pernar (Živi zid) prosvjedovao zbog telefoniranja predsjedavajućeg Reinera za vrijeme rasprave. "Molim predsjedavajućeg da ne razgovara na telefon... je li kulturno tako voditi sjednicu", upitao je Reinera.

"Što je ovo, gospodine Reiner, spustite telefon", zatražio je i Grmoja, a Bulj mu predložio da sam sebi da opomenu zbog razgovaranja na mobitel.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara