Čitatelj BBC-a preživio smrtonosni ciklon: U Mianmaru i do 50 tisuća mrtvih?

SLIKE koje je BBC-u poslao čitatelj Luis Rene samo potvrđuju devastaciju u Rangoonu do koje je došlo nakon što je ciklon Nargis pogodio Mianmar. Rene je u vrijeme haranja ciklona zajedno sa svojim prijateljima bio u posjeti toj zemlji.

Tako je pet regija u Mianmaru proglašeno zonama katastrofe, a državni mediji prenose kako je poginulo najmanje 22 tisuće ljudi, dok se 40 tisuća smatra nestalima. Strahuje se da će broj žrtava narasti i do 50 tisuća.

Stanovnici koji žive blizu grada Rangoona tvrde da ni jedna kuća nije izbjegla smrtonosni pohod Nargisa. Rene dodaje da su ceste zakrčene jumbo reklamama koje je otpuhao taj tropski ciklon.

Iako su brzine vjetra dosezale i 190 kilometara na sat, Shwedagon Pagoda, sveto mjesto Mianmaraca, nije pretrpjelo neku ozbiljniju štetu. Putujući kroz Rangoon taj BBC-jev čitatelj otkriva kako su vojska, policija, redovnici, te obični stanovnici zajedno surađivali u raščišćavanju ulica.

Nargis je inače ostavio ljude bez struje, zakrčio ceste, te odsjekao zalihe vode, dok je na stotine tisuća ljudi ostalo bez hrane, čiste vode, ili skloništa. Hunta koja vlada Mianmarom prihvatila je međunarodnu pomoć, a dok UN pokušava procijeniti razinu štete, razne humanitarne organizacije i vlade pripremaju svoje pošiljke.

A.P.
Foto : BBC

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara