Cjepivo protiv karcinoma cerviksa jača imunitet i brani od HPV-a

GLAXOSMITHKLINE je početkom studenoga na Međunarodnoj konferenciji Američkog udruženja za istraživanje raka u Baltimoreu i na kongresu Udruženja europskih društava za rak u Parizu, predstavio najnovije podatke koji su pokazali da je GSK cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV) 16/18 L1, koje je još u fazi ispitivanja, oblikovano s inovativnim adjuvantom - AS04, uzrokovalo jači imunološki odgovor u usporedbi s istim cjepivom oblikovanim samo s aluminijevom soli.

Kandidat za cjepivo protiv karcinom cerviksa iz GlaxoSmithKlinea koje ciljano djeluje protiv ova dva onkogena tipa HPV virusa trenutno je u III. fazi kliničkih ispitivanja koja uključuju preko 28.000 žena širom svijeta. Taj jači odgovor zadržao se tijekom 3.5 godine u žena nakon cijepljenja.

Rezultati studije temelje se na trima odvojenim procjenama, uključujući in-vitro procjenu biološke aktivnosti AS04, proizvodnju anti-HPV 16 i HPV 18 protutijela i inhibiciju glavnih neutralizirajućih epitopa koji su odgovorni za nastanak karcinoma cerviksa u životinjskih i ljudskih jedinki.

GSK cjepivo protiv karcinoma cerviksa teži k tome da se inducira snažan imunološki odgovor i zaštitu koja traje. Iznimno pozitivan i ohrabrujući je i produžen pojačani odgovor protutijela koji je uočen na HPV cjepivu oblikovanim s novim adjuvantom. Kontakt s onkogenim HPV virusom ne stvara učinkovita zaštitna protutijela koja bi blokirala infekciju, te prethodna infekcija ne uzrokuje imunost protiv ponovne infekcije.

Cjepivo potiče imunološki sustav da prepozna i napadne virus čim uđe u tijelo s namjerom da spriječi infekciju epitelnih stanica sluznice koje okružuju cerviks. Vjeruje se da je uloga protutijela koja neutraliziraju virus najvažnija.

Karcinom cerviksa je veliki globalni zdravstveni problem, s približno 500.000 novih slučajeva koji se otkriju godišnje širom svijeta. To je drugi najčešći oblik raka i treći vodeći uzrok smrti od karcinoma u žena širom svijeta.

Procjenjuje se da svake godine od ove bolesti umire 270.000 žena i ona je vodeći uzrok smrtnosti od karcinoma u žena u zemljama u razvoju.

HPV je vodeći uzročnik karcinoma cerviksa. Postoje mnogi tipovi HPV virusa; 70 posto svih slučajeva karcinoma cerviksa su, međutim, povezani sa samo dva onkogena tipa virusa (koji uzrokuju rak), HPV 16 i HPV 18.

Otkriveno je da se DNK onkogenog HPV nalazi u gotovo 100 posto uzoraka karcinoma cerviksa u svijetu, što pokazuje puno jaču vezu nego što je veza između pušenja i raka pluća.

HPV infekcija je vrlo česta među spolno aktivnim ljudima i procjenjuje se da će do 50. godine oko 80 posto svih žena biti zaraženo HPV virusom. Genitalna HPV infekcija je naročito česta u žena mlađih od 25 godina.

HPV infekcije su obično prolazne, ali u oko 10 posto žena se razviju prekancerozne lezije, tzv. cervikalne displazije i ne uzrokuju nikakve simptome i zato ih je teško otkriti.

Kondomi ne štite žene od karcinoma cerviksa u potpunosti, budući da prijenos HPV virusa ne ovisi o penetratnom odnosu, već se može prenijeti i samo pri kontaktu genitalne kože i sluznice.

Probiri su važna sredstva za nadzor, a rizik razvoja karcinoma cerviksa je između 2 i 10 puta veći u žena u kojih se ne provodi redoviti probir. Čak i tamo gdje postoje dobro organizirani probiri, oko 20 posto slučajeva karcinoma cerviksa se ne uspijeva otkriti.

Probiri, gdje postoje, mogu prepoznati abnormalne i prekancerozne stanice na cerviksu; oni ne upućuju na glavi uzrok pojave karcinoma cerviksa i abnormalnih stanica (tj. perzistentnu infekciju onkogenim tipovima HPV virusa). Osim toga, postoje dodatni osobni i ekonomski troškovi povezani s abnormalnim PAPA testovima i karcinomom cerviksa koji uključuju i emocionalni stres i zabrinutost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara