Cjepivo usporava napredovanje dijabetesa tipa 1 - studija

EKSPRIMENTALNO cjepivo moglo bi zaustaviti napredovanje dijabetesa tipa 1, odnosno mladenačkog dijabetesa, pokazuju rezultati kliničkog istraživanja.

"Cjepivo je produžilo malu sposobnost ljudi koji imaju uznapredovali dijabetes da stvaraju inzulin. Mi smo optimistični i mislimo da će ono biti uspješnije kod mlađih osoba kod kojih se ta bolest još nije rasplamsala", rekao je Daniel Kaufman, profesor na Kalifornijskom sveučilištu, čija je ekipa znanstvenika prva razvila i testirala cjepivo na mišu sklonom dijabetesu.

Nedostatak inzulina, hormona koji regulira razinu šećera u krvi, ili nemogućnost tijela da na to odgovori, izaziva dijabetes koji može dovesti do srčanih bolesti, otkazivanja bubrega i sljepoće.

Kod dijabetesa tipa 1 imunološki sustav organizma napada stanice u dijelovima gušterače koji proizvode inzulin. Nakon toga tijelo ne može kontrolirati razine šećera u krvi i oboljeli moraju svakodnevno ubrizgavati inzulin. Mladenački dijabetes pogađa jednu od 300 osoba.

Dijabetes tipa 2 pojavljuje se kada organizam postane rezistentan na inzulin, često kao rezultat pretilosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveučilište je za istraživanje cjepiva dobilo licencu od švedske farmaceutske tvrtke Diamyd Medical AB i provedeno je ispitivanje 47 odraslih osoba kojima je nedavno dijagnosticirano kasno pojavljivanje dijabetesa tipa 1. Rezultati studije predstavljeni su na sastanku Američke udruge dijabetičara u New Orleansu.

Cjepivo, koje je davano u četiri različite doze do tri puta tijekom šestomjesečnog razdoblja, uspješno je produžilo sposobnost pacijenta da stvara inzulin u usporedbi s pacijentima koji su primali placebo, rekli su znanstvenici.

"Studija pokazuje da je moguće spriječiti autoimuni napad na stanice koje stvaraju inzulin i time usporiti napredovanje dijabetesa tipa 1", rekao je Kaufman.

(Hina) kga dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara