Članice dopustile Organizaciji za zabranu kemijskog oružja da pripisuje krivnju za napade

Članice dopustile Organizaciji za zabranu kemijskog oružja da pripisuje krivnju za napade
Foto: Hina/EPA

ČLANICE Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) velikom su većinom, unatoč protivljenju Rusije, u srijedu glasale da se tom tijelu daju ovlasti po kojima će moći pripisati krivnju za napade zabranjenim toksičnim materijalom, što predstavlja diplomatsku pobjedu Velike Britanije.

Države članice OPCW-a su na posebnoj sjednici velikom većinom, 82 za, a 24 protiv, prihvatile britanski prijedlog da se toj organizaciji daju nove ovlasti.

Za usvajanje prijedloga bila je potrebna dvotrećinska većina, a podržale su ga Sjedinjene Države i Europska unija, a protivile su mu se Rusija, Iran, Sirija i njihovi saveznici.

"Međunarodna zajednica se ujedinila kako bi osnažila zabranu korištenja kemijskog oružja", ocijenilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju odmah nakon glasovanja.

Ruski ministar usporedio OPCW s brodom koji tone

Iako je uporaba kemijskog oružja nezakonita po međunarodnom pravu, njihova zabrana postupno je od 2012. potkopavana uporabom u sirijskom građanskom ratu, kao i u Iraku, Maleziji i Britaniji.

Ruski ministar industrije Georgij Kalamanov je nakon glasovanja ocijenio da je budućnost OPCW-a upitna. 

Kalamanov je tu organizaciju usporedio s brodom koji tone. "Mnogo zemalja koje su glasale protiv ove mjere počinju razmišljati kako će organizacija postojati i funkcionirati u budućnosti", rekao je novinarima.

Od 2015. do 2017. zajednička skupina UN-a i OPCW-a dobila je mandat da utvrdi krivnju za kemijske napade u Siriji. Ona je ustanovila da je vojska sirijske vlade uporabila nervni plin sarin i bombe s klorom u više navrata, dok su militanti Islamske države uporabili iperit.

No, skupina je raspuštena nakon što je u Vijeću sigurnosti Moskva prošle godine stavila veto na rezolucije kojima se trebao produžiti njen mandat.

OPCW je u pravilu utvrđivao je li korišteno zabranjeno oružje, a po britanskom prijedlogu dobit će ovlast i pripisati krivnju za napad, no pojedinosti kako će to činiti članice organizacije još trebaju utvrditi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara