Članovi bivše komunističke terorističke organizacije FARC ušli u kolumbijski kongres

Članovi bivše komunističke terorističke organizacije FARC ušli u kolumbijski kongres
Screenshot: YouTube

DESET bivših članova ljevičarske paravojne formacije Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (Fuerzas Armadas de Colombia) postali su članovi kongresa u Kolumbiji.

Na dan neovisnosti Kolumbije ovog petka, kao dio mirovnog sporazuma između kolumbijske vlade i gerilske skupine FARC, pet članova ušlo je u senat, a drugih pet u sabor.

Paravojna formacija FARC, osnovana 1964. godine kao marksistička organizacija, reformirala se u kolovozu prošle godine u političku stranku istog akronima - Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común (Zajednička alternativna revolucionarna snaga). Bio je to dio mirovnog sporazuma koji je ova grupa sklopila u kolovozu 2016. u Havani s predsjednikom Juanom Manuelom Santosom.

Ugovor koji je potpisan u studenom prošle godine predvidio je demobilizaciju FARC-a, čiji su se pobunjenici financirali trgovinom kokainom, a u ratu s državom poginulo je najmanje 220.000 ljudi, deseci tisuća su nestali, dok su milijuni zbog nasilja napustili svoje domove. FARC je u 2000-ih imao više od 16.000 trupa, a SAD ih je držao za terorističku organizaciju. Poznati su po otmicama, posebice onoj Ingrid Betancourt, predsjedničkoj kandidatkinji koja je provela šest godina u zatočeništvu prije nego što je 2008. godine oslobođena.

Kolumbijski predsjednik dobio Nobelovu nagradu za mir

Zbog mirovnog ugovora, kolumbijski predsjednik dobio je Nobelovu nagradu za mir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Danas, kažem vama kongresnicima i sljedećem predsjedniku Ivanu Duqueu, pobrinite se za stvoreni mir! Borite se za njega! Jer je to najvrednije dobro koje ijedna nacija može imati! Kolumbija je napredovala i mi zaslužujemo živjeti u miru”, poručio je na Twitteru predsjednik čiji mandat istječe za dva tjedna.

Zastupljenost FARC-a u kongresu izazvala je podijeljene reakcije među političarima i građanima.

“Ne mogu biti sretna sa silovateljima djece koji su očito došli držati nam lekcije o miru”, kazala je senatorica María Fernanda Cabal iz Stranke demokratskog centra.

"Ulazak delegacije FARC-a u kongres nakon 50 godina konfrontacije s kolumbijskom državom ima duboko značenje”, izjavio je senator Carlos Lozada, bivši član FARC-a i jedan od mirovnih pregovarača.

Kao dio mirovnog ugovora, FARC je pristao prestati s upotrebom oružja, napustiti kampove u džungli i ponovo postati dio kolumbijskog društva. Vlada im je zauzvrat dala 10 mjesta u kongresu do 2026. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara