CMS: Kurdskog izbjeglicu kojeg traži Turska hitno treba osloboditi iz osječkog zatvora

CMS: Kurdskog izbjeglicu kojeg traži Turska hitno treba osloboditi iz osječkog zatvora
Foto: Hina/EPA

CENTAR za mirovne studije (CMS) upozorio je danas da je kurdski izbjeglica Nurettin Oral još uvijek pritvoren u osječkom zatvoru iako je od njegova uhićenja u Hrvatskoj temeljem turske tjeralice prošlo već godinu dana, a od odluke Ustavnog suda o privremenoj zabrani izručenja pola godine.

CMS u priopćenju ističe kako je Interpol potvrdio da je tjeralica na temelju koje je kurdski izbjeglica uhićen nevaljana. "Ne samo da se Orala ne smije vratiti u Tursku nego ga se odmah treba pustiti na slobodu i omogućiti mu povratak u Švicarsku, gdje s obitelji već 13 godina ima odobren azil", kažu u CMS-u pitajući nadležne zašto je Oral još uvijek u zatvoru.

CMS napominje da su State Department, Europska komisija, Vijeće Europe, Ujedinjeni narodi, Amnesty International i Human Rights Watch jednoglasni u ocjeni da je Turska već treću godinu "izložena snažnom pogoršanju stanja ljudskih prava" te da se iz njihovih izvještaja jasno mogu iščitati ozbiljne opasnosti za političke progonjenike poput Orala.

Brisanjem tjeralica sprječava se njihova zlouporaba

Uzimajući u obzir sve navode o mučenjima i nehumanom postupanju prema uhićenima, CMS zaključuje da bi se vraćanjem Orala u Tursku prekršilo načelo međunarodnog prava o zabrani vraćanja u zemlju u kojoj postoji rizik ugroženosti života i sigurnosti pojedinca. CMS napominje da je sam Interpol ustanovio mehanizme brisanja tjeralica, svjestan zlouporaba mehanizama tjeralica koje zemlje koriste kao produljenje progona političkih neistomišljenika. Naime, temeljem zahtjeva za brisanje tjeralice koji su podigli CMS i partneri, Interpol je izvijestio kako više nema tjeralice protiv Orala.

CMS zaključuje da je to još jedan u nizu turskih zahtjeva za izručenjem osumnjičenih za terorizam, koji se pokazao kao zloupotreba sustava i kršenje prava izbjeglica. Hrvatski sudovi su u dosadašnjim slučajevima pokušaja manipulacije tjeralicama s vremenom uspjeli uspostaviti praksu pravičnog postupanja prema ljudima koji su bili žrtve režima koji proganjaju neistomišljenike.

"Iako je već prošlo 365 dana previše, krajnje je vrijeme da nadležne institucije donesu odluku u skladu s dosadašnjom praksom, međunarodnim i domaćim dokumentima i načelima i ne dopuste daljnje ugrožavanje čovjekova života", kažu u CMS-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara