CNN Turk: Nestala su 42 vojna helikoptera, sprema se novi vojni udar u Turskoj?

CNN Turk: Nestala su 42 vojna helikoptera, sprema se novi vojni udar u Turskoj?

Foto: Hina, 123rf

NAJMANJE 42 vojna helikoptera nestala su nakon propalog vojnog puča u Turskoj, javlja CNN Turk.

Činjenica da su i vojni helikopteri na popisu nestale vojne opreme zabrinjavajuć je podatak, javlja CNN, jer bi moglo doći do novog pokušaja svrgavanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Od vojnog udara u petak tisuće vojnika je uhićeno, dok je smijenjeno na stotine dužnosnika sudova u Turskoj. Najmanje je 290 ljudi ubijeno, dok je njih 1400 ozlijeđeno u kaotičnoj noći prepunoj nasilja.

Premijer Binali Yildrim rekao je kako će izdajnici skupo platiti za pokušaj vojnog udara, dok je Erdogan najavio istrijebljenje virusa iz svih državnih institucija.

NATO iz turske baze povlači 50 nuklearnih bombi B61

Potencijalne terorističke prijetnje u NATO-ovoj bazi Incirlik, stotinjak kilometara udaljenoj od sirijske granice, već su dovele do povećanja sigurnosti. Procjenjuje se da je u Incirliku pohranjeno 50 nuklearnih bombi B61. Pokušaj vojnog udara povećao je zabrinutost zbog držanja takvog opasnog arsenala na nestabilnom području.

Turska vlada tvrdi da su neki od zavjerenika bili smješeteni u Incirliku i polijetali iz te baze. Zbog toga je zatvoren zračni promet iznad baze i prekinuta opskrba energijom. Pritom su i privremeno zaustavljene američke zračne operacije protiv militanata takozvane Islamske države u Siriji.

"Mislim da je važno shvatiti kako je prednost držanja nuklearnog oružja u Turskoj zanemariva, a rizik je posljednjih godina znatno porastao.

Mislim da sigurnosna situacija u Turskoj i na području oko te vojne baze više ne udovoljava sigurnosnim zahtjevima za skladištenjem američkog nuklearnog naoružanja. Treba uvažiti sva ova upozorenja prije nego nešto krene gadno po zlu. Vrijeme je za povlačenje tog naoružanja", rekao je za Guardian Hans Kristensen, stručnjak za nuklearno naoružanje u Savezu američkih znanstvenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara