CNN-ov novinar pobijedio Trumpa na sudu, a Bijela kuća mu sad opet prijeti

CNN-ov novinar pobijedio Trumpa na sudu, a Bijela kuća mu sad opet prijeti

NAKON što je Bijela kuća zaprijetila ponovnim oduzimanjem akreditacije novinaru Jimu Acosti, CNN je u ponedjeljak pozvao savezni sud na hitnu raspravu, javlja Reuters, podsjećajući da je sud prije tri dana donio odluku "ograničene prirode" kojom se Acosti privremeno vraća akreditacija na dva tjedna dok se ne odluči o tužbi koju je u međuvremenu podigao CNN.

Bijela kuća je 7. studenoga ukinula akreditaciju Acosti zbog "nepristojnog ponašanja" na konferenciji za novinare predsjednika Donalda Trumpa koji mu je kazao da je "bezobrazan", nakon čega se CNN obratio sudu zbog povrede prvog i petog amandmana američkog Ustava.

CNN i Acosta traže hitno ročište suda

CNN i Acosta su od suda zatražili da se sljedeći tjedan održi hitno ročište nakon što je Bijela kuća u petak novinara pismeno obavijestila da će mu ponovno ukinuti akreditaciju nakon isteka sudskog naloga.

Bijela kuća se protivi sazivanju izvanrednog ročišta, obrazloživši da "ne samo da trenutno nema nikakve hitnosti nego je u ovom trenutku nemoguće znati jesu li naredni koraci uopće potrebni, a još manji koji bi to koraci bili".

Okružni sudac Timothy Kelly, koji je Bijeloj kući naredio da vrati novinarsku akreditaciju Acosti dok se ne odluči o tužbi CNN-a, prilikom donošenja te odluke pojasnio je da se sud u odluci nije bavio meritumom tužbe u kojoj se navodi da je povrijeđen prvi ustavni amandman koji jamči zaštitu slobode govora i novinarstva, nego se usredotočio na to je li osigurano pravedno postupanje tijekom oduzimanja akreditacije.

Na sudu su pravnici američke vlade rekli kako, prema prvom amandmanu, ne postoji pravo pristupa Bijeloj kući te da je Acosta kažnjen zbog nepristojnog ponašanja na konferenciji za novinare, a ne zbog kritiziranja Trumpa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara