Čobanković objasnio premijerki: Prošlo je vrijeme kada je Vlada mogla određivati cijenu hrane

Foto: Damir Glibušić / Cropix

POTPREDSJEDNIK Vlade Petar Čobanković jučer je otvarajući 55. seminar biljne zaštite u Opatiji najavio da do pada cijena hrane neće doći, ali i upozorio da Vlada ne može puno toga napraviti po tom pitanju, jer "živimo u tržišnim okolnostima".

"Učinit ćemo sve da ne dođe do značajnog rasta cijena hrane"

Time je podučio premijerku Jadranku Kosor, koja je prije desetak dana u tijeku rasprava o poskupljenju kruha i mlijeka, kazala da će Vlada brinuti o standardu građana te će "učiniti sve da ne dođe do značajnijeg rasta cijena, posebice prehrambenih proizvoda".

"U okviru zakona učinit ćemo i dalje sve da ne dođe do značajnijeg rasta cijena, najviše vodeći računa o prehrambenim artiklima i drugim. U tom smislu radi i ministar poljoprivrede Petar Čobanković, ali vjerujem da je najvažnije učiniti da gospodarski rast bude znatan u ovoj godini, da zaustavimo nezaposlenost, da se otvaraju nova radna mjesta i onda će sasvim sigurno slika i situacija biti bolja, onakva kakvu svi želimo", kazala je Kosor u posjeti Končaru.

Na svjetskom tržištu najviše cijene hrane ikada

Tada nije objasnila što to znači "u okviru zakona" štititi cijene, a time se jučer bavio "prozvani" ministar Čobanković. "Prošlo je vrijeme kad je Vlada mogla izravno utjecati na cijene poljoprivrednih proizvoda i hrane", kazao je jučer Čobanković te time dijelom demantirao premijerkine najave da Vlada može bitno utjecati na cijene hrane.

To znači kako nas najvjerojatnije očekuju nova poskupljenja, jer cijene hrane na svjetskom tržištu rastu već sedmi mjesec zaredom i na svojoj su najvišoj razini od kada UN mjeri indeks cijena hrane. UN-ovi stručnjaci su predvidjeli da će cijene i u narednim mjesecima još rasti. Uz najave ministra Čobankovića, možemo očekivati da će se isti trend dogoditi i kod nas u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara