Coca-Cola bi zbog koronavirusa mogla ostati bez umjetnih sladila

Coca-Cola bi zbog koronavirusa mogla ostati bez umjetnih sladila
Ilustracija: EPA

COCA-COLA je objavila kako je koronavirus poremetio njen opskrbni lanac te da bi moglo ponestati umjetnih sladila iz Kine ako se epidemija nastavi širiti. Coca-Colini dobavljači kasne s proizvodnjom i izvozom šećernih nadomjestaka koji se koriste u dijetalnim napicima i napicima bez šećera, objavila je kompanija u ponedjeljak u svom godišnjem izvještaju, prenosi CNN.

"Pokrenuli smo planove za opskrbu u nepredviđenim situacijama i ne očekujemo kratkoročne posljedice ovih kašnjenja. Međutim, mogući su problemi u opskrbi ovim sastojcima ako se dugoročna situacija s proizvodnjom i izvozom u Kini pogorša", piše u Coca-Colinom izvještaju.

Primarna umjetna sladila koja Coca-Cola koristi u svojim proizvodima uključuju aspartam, kalijev acesulfam, sukralozu, saharin, ciklamat i steviol glikozide. U svome godišnjem izvještaju Coca-Cola navodi kako sukralozu smatra "kritičnom sirovinom" koja se nabavlja od dobavljača iz SAD-a i Kine. Splenda, sukralozni proizvod koji se koristi u napitku Diet Coke, proizvodi se u SAD-u, a ne u Kini, napominje CNN.

Sigurnost i zdravlje ostaju prioriteti

Kompanija nije navela koji zaslađivači su pogođeni zbog kašnjenja u opskrbi i izvozu. Glasnogovornik Coca-Cole odbio je dodatno komentirati godišnji izvještaj. U petak je Coca-Cola izdala priopćenje u kojem je istaknula trenutačne i očekivane učinke Covida-19, novog koronavirusa. Kompanija kaže kako poduzima mjere opreza sa svojim zaposlenicima u Kini kako bi spriječila širenje virusa.

"Sigurnost i zdravlje zaposlenika ostaju visoki prioriteti. Kompanija je provela mjere opreza kako bi zaštitila zaposlenike u Kini, među ostalim podijelivši zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju, postavivši uređaje za mjerenje temperature u uredima i proizvodnim pogonima te uspostavivši mehanizme zdravstvene kontrole unutar Coca-Colinog sustava u Kini“, stoji u priopćenju.

Coca-Cola također donira organizacijama koje su uključene u pomaganje pacijentima i suzbijanje virusa. Iznos donacija nije objavljen, piše CNN. Kompanija je procijenila da će se ukupna proizvodnja smanjiti za 2 do 3 posto, organski prihod za 1 do 2 posto, a zarada po dionici u prvom kvartalu 1 do 2 centa. Ništa nije objavljeno o posebnim aspektima opskrbnog lanca, pa ni o sastojcima. Kina je treće najveće Coca-Colino tržište prema količini prodanih napitaka, zaključuje CNN.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara