Ćorić ne odustaje od razdjelnika, stanari se žestoko usprotivili: "Bombardirajte ministra pismima"

Ćorić ne odustaje od razdjelnika, stanari se žestoko usprotivili: "Bombardirajte ministra pismima"

oto: Pixsell/Goran Stanzl, Facebook

OBAVEZA ugradnje razdjelnika topline u kućanstva u Hrvatskoj i dalje privlači pažnju svih onih koji ovise o grijanju putem gradskih toplana. Jučer je, naime, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ponovo izjavio kako od ugradnje razdjelnika u kućanstva - neće odustati.

>> Ministar Ćorić: Ne odustajemo od ugradnje razdjelnika

"Još jedan od problema koji su slučajno došli i do ove vlade, odnosno do mene kao ministra. Prema informacijama kojima raspolažem oko 102 tisuće kućanstava ima ugrađene razdjelnike. 50-ak tisuća kućanstava nema ugrađene razdjelnike. Želim naglasiti da ne postoje nedvojbeni dokazi o štetnosti, odnosno o negativnim posljedicama ugradnje razdjelnika. Rješenje ovog problema vidimo u izmjenama i dopunama zakona o toplinskoj energiji i pravilnika kojima ćemo urediti ovo pitanje, tehniku ugradnje, kontrole i niza drugih pitanja po pitanju razdjelnika. Koncept ugradnje razdjelnika nije koncept od kojeg se u ovom trenutku odustalo", kazao je Ćorić.

Udruga podsjetila na rezultate Studije o ekonomskoj isplativosti

Na tu izjavu reagirala je Udruga za zaštitu potrošača "Razdjelnici topline". Ponovo ukazuju na rezultate Studije o ekonomskoj isplativosti razdjelnika objavljene još u travnju ove godine.

>> VELIKA STUDIJA POTVRDILA Razdjelnici nisu isplativi, Ministarstvo najavljuje novi zakon

Prema objavljenim rezultatima, ugradnja razdjelnika topline ekonomski je neisplativa, a u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike prilikom prezentacije tih rezultata najavljena je izrada novog zakona o toplinarstvu kojim bi problematika razdjelnika bila riješena. Na tome je, na žalost, sve ostalo.

Stanare privukla obećanja o manjim računima

Ono što je stanare u samom početku privuklo da ugrade razdjelnike bila su obećanja predstavnika suvlasnika u zgradama, tvrtki upravitelja zgrada i tvrtki koje su trebale ugraditi razdjelnike da će računi za grijanje biti manji do 30 posto, ali i aktualni zakon koji je za stanove bez ugrađenih razdjelnika, a koji se griju na centralno grijanje, na toplanu ili zajedničku kotlovnicu, predvidio novčanu kaznu od 10 do 50 tisuća kuna.

Stanarima prije same ugradnje razdjelnika nije rečeno da će ukupna potrošnja toplinske energije biti naplaćena prema očitanoj potrošnji u kotlovnici, odnosno podstanici, pa će manje račune dobiti samo i inače topliji stanovi na povoljnijim lokacijama, dok će drugi stanovi (kojih je znatno više) dobiti jednake, a nerijetko i znatno veće račune za grijanje. Topliji su stanovi uvijek oni koji imaju manje vanjskih, rubnih zidova i koje griju i susjedni stanovi, kao i stanovi iznad i ispod njih.

Udruga poziva nezadovoljne da pišu mailove ministru

Iz Udruge za zaštitu potrošača "Razdjelnici topline" pozivaju građane koji su nezadovoljni grijanjem da svoja iskustva života i grijanja uz razdjelnike topline podijele i pošalju na mailove odgovornih za takvo stanje, kao i snimke lupanja i šumova u radijatorima, slike računa, slike plijesni u pothlađenim stanovima, slike bolesnih stanara u pljesnivim stanovima uz jednostavne 2-3 rečenice o svojim iskustvima, pa neka Ministar procijeni postoje li "nedvojbeni dokazi".

"POMOZITE MINISTRU!
Ministar je pobrkao teze: ne postoje dokazi da su razdjelnici ekonomski isplativi, ili barem korisni, dapače postoje dokazi koji pokazuju da nisu.

Očito je da si ministar u 6 mjeseci svog mandata nije čak dao truda niti da pročita studije isplativosti u Hrvatskoj koju je napravio Ekonomski institut, a naručilo njegovo ministarstvo, kamoli studije napravljene Švedskoj i Finskoj. Ili možda ministar, po struci profesor financija na Ekonomskom fakultetu sumnja u Ekonomski institut Zagreb kao nedovoljno stručnu instituciju? Ministar je zaboravio da je ta studija trebala biti napravljena prije nego što je ovakav nakaradni zakon uopće donesen.

Podsjećamo da je glasnogovornik bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka koji nam je ZTTE zakon nametnuo naveo je "poticanje tržišta razdjelnicima" kao razlog donošenja zakona. Znamo da ćete se zapitati, je li možda supruga ministra Ćorića, "bez koje ne donosi nijednu odluku", profesorica marketinga, uputila supruga da lažni podatak o postotku ugrađenosti iznese kao vlastiti "argument" zašto bi se pljačka trebala nastaviti, ne bi li dodatno tim lažnim marketinškim trikom, (kojim su se do sada služili samo ugrađivači razdjelnika), "potaknuo tržište razdjelnika"?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o tržištu toplinske energije kao sredstvo "poticanje tržišta razdjelnika" svojedobno je zamislila vjenčana kuma Tomislava Ćorića, Sabina Škrtić, inače desna ruka Ivana Vrdoljaka i osoba br.2 HNS-a. Ono tržište razdjelnika topline koje je zbog katastrofalnih osobina proizvoda koji nam pokušavaju uvaliti zadnjih godinu dana prilično zamrlo. Je li zbog tih "osobnih preporuka" koalicijskog partnera HNS-a premijeru Plenkoviću Tomislav Ćorić bio najpogodnija osoba za ministra energetike, jer sposobnosti g. Ćorića, kompetencije i zainteresiranost za rješavanje problema građana u području energetike očito nisu?

Pozivamo vas građane da podijelite svoja dosadašnja iskustva s razdjelnicima, snimke lupanja i šumova u radijatorima, slike računa, slike plijesni u pothlađenim stanovima, slike bolesnih stanara u pljesnivim stanovima uz jednostavne 2-3 rečenice o svojim iskustvima, pa neka Ministar procijeni da li postoje "nedvojbeni dokazi".

Znamo da će vam skočiti tlak kada ovo pogledate i vidite pogled koji ministar spušta i skriva kada izjavljuje da je odlučio nastaviti s laganjem i prijevarama koje je započeo njegov prethodnik Ivan Vrdoljak, ali molimo vas da se suzdržite od ikakvih izraza koji bi ikoga od vas mogli dovesti pred suca zbog osobne uvrede ili klevete. Radije tu energiju kanalizirajte u sastavljanje tog maila, možete i napraviti copy-paste bilo kojeg vlastitog komentara koji ste već prije ostavili na našim stranicama.

ADRESE:
Ministar: dr. sc. Tomislav Ćorić: ministar@mzoe.hr; tcoric@efzg.hr; https://www.facebook.com/tomislavcoric.hr/
telefoni: 01/3717-175 Tel: 01/6307-411 Faks: 01/6307-426 4569-222, 4569-239, 6303-222; faks: (+385 1) 6303-019, 6303-022;
Državni tajnici: ivo.milatic@mzoe.hr; mile.horvat@mzoe.hr; mario.siljeg@mzoe.hr
OSTALI-mail: predsjednik@vlada.hr, gradjani@vlada.hr; klubhdz@sabor.hr; klubspd@sabor.hr; klubzivizid@sabor.hr; klubmost@sabor.hr; klubhns@sabor.hr; klub-hds-hsls@sabor.hr; klubnm@sabor.hr; sabor@sabor.hr

EVO ŠTO JE JEDAN KORISNIK NAPISAO MINISTRU NA NAŠOJ STRANICI:

'Poštovani ministre,
ja sam nezadovoljan razdjelnicima i još više sam nezadovoljan s Vama kao ministrom i Vašim radom na tom radnom mjestu. Ja kao građanin i Vaš poslodavac, smatram da ste zaslužili momentalni otkaz zbog očite nekompetentnosti, javašluka i katastrofalnog odnosa prema radu i časnom radnom mjestu i funkciji koju obnašate i koju ja kao građanin, od svog skromnog, ali teško zarađenog novca, plaćam.
Zbog vašeg katastrofalnog statiranja u fotelji ministra energetike, ja opet neću ovaj mjesec imati za platiti račune za grijanje svojoj obitelji, a grijanje je, g. ministre, osnovna ljudska potreba, a ne luksuz. Zato sam odlučio da država mora uštedjeti na grijanju Vaše fotelje u Vašem uredu i na Vašoj plaći i ovime Vam uručujem trenutni otkaz ugovora o radu.
Molim tajnicu da pripremi papire o razrješenju ministra Tomislava Ćorića!
potpis: građanin J. Kovačević', piše u statusu udruge.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz razdjelnike, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: razdjelnici.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara