Čović: Bez izmjena Izbornog zakona nema nove vlasti u FBiH

Čović: Bez izmjena Izbornog zakona nema nove vlasti u FBiH
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović, koji je i čelnik HDZ-a BiH, pozvao je bošnjačke političare na dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH kako bi se izbjeglo da Bošnjaci ubuduće ponovno preglasaju Hrvate što je po njemu uvjet za uspostavu izvršne vlasti u Federaciji BiH.

"Svako rješenje koje osigura legitiman izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda FBiH za nas je prihvatljivo. Pozivamo prijatelje Bošnjake da razumiju kako bez toga nećemo napraviti nikakav iskorak", rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sjednice HNS-a BiH.

Odluka Ustavnog suda BiH

Po tumačenju iz HNS-a BiH Hrvate su na posljednjim izborima preglasali Bošnjaci i nametnuli im Željka Komšića za člana državnog vrha. Uz to Ustavni sud BiH je donio odluku po kojoj treba promijeniti način izbora izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH kako bi se osigurao legitimitet izbora predstavnika triju naroda po apelaciji koju je uputio tadašnji predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Božo Ljubić, koji je sada saborski zastupnik.

Čović je na konferenciji za novinare pojasnio kako će hrvatske stranke uvjetovati izbor nove vlade i predsjednika Federacije BiH s izmjenom Izbornog zakona.
Istaknu je kako se vlada Federacije BiH neće moći formirati sve dok se ne izmijeni Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

“Imat ćemo Dom naroda u sljedećih sedam, osam dana što će stvoriti mogućnost da se na federalnoj razini usvoji proračun i u drugom domu. Bez Izbornog zakona neće se dogoditi implementacija izbornih rezultata, što znači partneri s kojima želimo graditi budućnost morat će shvatiti da nikada više nećemo doći u poziciju da netko bira naše predstavnike, što god netko mislio o tome'', istaknuo je Čović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara