Čović: BiH je u krizi nesagledivih razmjera

Čović: BiH je u krizi nesagledivih razmjera
Foto: EPA

PREDSJEDNIK Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izjavio je da je BiH u krizi nesagledivih razmjera i upozorio da će se ona dodatno produbiti ako sutra ne bude imenovan mandatar za novo ministarsko vijeće koje nije izabrano deset i pol mjeseci od izbora. 

Ranije ovoga mjeseca sporazum o uspostavi vlasti potpisali su čelnici nacionalnih stranaka Čović, Bakir Izetbegović (SDA) i Milorad Dodik (Savez nezavisnih socijaldemokrata SNSD) te postavili rok od 30 dana.

"Mi smo već u krizi nesagledivih razmjera. Godinu dana je od izbora, a još uvijek nagađamo o strukturi vijeća", rekao je Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH u Mostaru.

Očekuje imenovanje mandatara

Pozvao je članove državnog Predsjedništva da na sutrašnjoj sjednici za mandatara imenuju Zorana Tegeltiju iz SNSD-a.

"Za mene je apsolutno neprihvatljivo da nemamo izvršnu vlast nakon što su stranke pobjednice dogovorile detalje i podijelile resore, a da to nismo u stanju nakon pet ili deset dana punom dinamikom provesti. Očekujem da mandatar bude imenovan", dodao je Čović. 

Predsjedavajući kolektivnog državnog Predsjedništva Željko Komšić poslao je središnjem izbornom povjerenstvu i policijskoj agenciji SIPA-i zahtjev za provjerom Tegeltije, a te su institucije odgovorile kako za to nema nikakvih zapreka.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara