Čović i Josipović osuđeni zbog mita za MIG-ove

Čović i Josipović osuđeni zbog mita za MIG-ove
Foto: EPA

BIVŠI načelnik MORH-ovog Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda, Josip Čović, nepravomoćno je osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora zbog optužbi da je tražio 50 tisuća eura mita od predstavnika ukrajinske tvrtke koja je napravila remont hrvatskih MIG-ova Ivice Josipovića, osuđenoga na godinu dana zatvora.

Čović i Josipović nisu došli na izricanje presude koju je na zagrebačkom Županijskom sudu objavila sutkinja Rahela Valentić.

Suđenje koje je trajalo od rujna 2017. bilo je zatvoreno za javnost zbog zaštite državne sigurnosti.

Tražio novčanu nagradu

Optužnicom podignutom krajem 2016., a potvrđenom u ožujku 2017., Uskok je Čovića teretio da je uoči odluke o javnoj nabavi od zastupnika dviju inozemnih tvrtki "zatražio novčanu nagradu" kako bi zauzvrat, kao član Povjerenstava Ministarstva obrane (MORH), bez obzira na stvarnu tehničku sposobnost potencijalnih izvršitelja, osigurao pozitivno mišljenje i prednost u remontu i nabavi dodatnih aviona MiG-21.

Zastupnici jednog od društava nisu prihvatili Čovićev zahtjev da mu za pogodovanje isplate 50 tisuća eura, dok je suoptuženi zastupnik druge tvrtke taj zahtjev prihvatio i Čoviću obećao isplatu zatraženog iznosa. Nakon ugovaranja i realizacije posla Čović je od zastupnika tvrtke u dva navrata tijekom siječnja i veljače 2016. preuzeo najmanje 10 tisuća eura, objavio je Uskok nakon podizanja optužnice ne navodeći imena okrivljenih.

Čović je optužen da je nedjelo počinio kao načelnik Odjela održavanja i remonta te kao voditelj Odjela za zrakoplovno-tehničke standarde Samostalne službe za vojni zračni promet MORH-a i kao stručna osoba, voditelj stručnog tima MORH-a za provjeru i član tehničkog Povjerenstva MORH-a, zadužena za utvrđivanje tehničke sposobnosti izvršenja remonta borbenih aviona MiG-21 u remontnim zavodima potencijalnih izvršitelja te član Povjerenstva za analizu izvodivosti i isplativosti remonta.

Uskok i branitelji najavili žalbe 

Zamjenik ravnateljice Uskoka Krešimir Ostrogonac izjavio je u utorak, nakon izricanja osuđujuće nepravomoćne presude u aferi MiG, da je zadovoljan presudom, ali da će se žaliti na visinu kazne, dok su odvjetnici osuđenih Josipa Čovića i Ivice Josipovića najavili da će u žalbenom postupku osporavati cijelu presudu jer smatraju da njihovi branjenici nisu krivi.

''Oba okrivljenika su proglašena krivim za kaznena djela davanja i primanja mita. Na odluke o visini kazne ćemo se žaliti'', kazao je Ostrogonac, podsjetivši kako je za kazneno djelo za primanje mita predviđena maksimalna kazna do 10 godina zatvora, a za davanje mita osam godina zatvora.

Na upit je li u činjeninom opisu djela bilo i kazneno djelo ugrožavanje obrambene sigurnosti Republike Hrvatske, Ostrogonac je kazao kako se u činjeničnom opisu nalaze samo davanje i primanje mita.    

''Postupak još pravomoćno nije gotov te ćemo sve argumente iznijeti u žalbenom postupku'', izjavio je odvjetnik Davor Sirotković, branitelj Josipa Čovića.

''Ne možemo komentrati presudu i sudski postupak koji je u tijeku, ali možemo izraziti zadovoljstvo kako je vođen postupak te se sa svime slažemo, osim s presudom. Uložit ćemo žalbu na presudu, što je naše zakonsko pravo. Od početka smo tvrdili kako nema krivnje te smo sudu pokušali pojasniti da ne treba potpadati pod neke pritiske interesnih skupina, medija i politike, ali i kako se uvidom u spis vidi da Čović i Josipović nisu krivi. Za to postoji žalba'', kazao je odvjetnik Davor Plišo, branitelj Ivice Josipovića.

Na upit kako to da tijekom postupka nije utvrđen točan iznos mita, Plišo je kazao kako ''to treba pitati sutkinju''.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara