Čović, Izetbegović i Dodik u BiH otvorili pregovore o koaliciji

Čović, Izetbegović i Dodik u BiH otvorili pregovore o koaliciji
Screenshot: YouTube

PREDSJEDNICI triju najvećih nacionalnih stranaka u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak su se sastali u Sarajevu kako bi pokušali dogovoriti strukturu buduće vlasti u toj zemlji, i no konkretnog rezultata nije bilo osim potvrde da će nastaviti razgovarati.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik čije su stranke na izborima provedenim u listopadu 2018. pojedinačno dobile najveće povjerenje hrvatskog, bošnjačkog i srpskog biračkog tijela sastali su se bez ranije najave, no to nije predstavljalo posebno iznenađenje jer su Čović i Izetbegović prošlog tjedna potvrdili kako će s Dodikovom strankom praviti koaliciju na državnoj razini.

Čović novinarima pričao o dogovorima

Čović je novinarima u ponedjeljak kazao kako je na dnevnom redu bila rasprava o mogućem sastavu Vijeća ministara BiH na čijem bi čelu, sukladno načelu etničke rotacije, trebao biti čovjek kojega predloži Dodikova stranka.

"Ne vidim razloga prolongirati odluku o imenovanju mandatara", kazao je Čović dodajući kako bi na narednom sličnom sastanku trebao uslijediti dogovor o tome tko će dobiti koji resor u novoj državnoj vladi.

Dodik suzdržaniji

Dodik je bio znatno suzdržaniji kazavši kratko kako "ništa nije dogovoreno", ali je potvrdio kako će razgovori čelnika triju stranaka biti nastavljeni jer svi žele doći do nekog rezultata kako bi se napokon proveli rezultati izbora od prošloga listopada.

Dodik je ranije za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH nominirao Zorana Tegeltiju, bivšeg ministra financija u vladi Republike Srpske, no njegovo imenovanje je blokirano jer SDA želi jamstva da novi premijer, ali i srpski ministri u Vijeću ministara neće blokirati usvajanje godišnjeg nacionalnog plana reformi (ANP), dokumenta na kojemu inzistira NATO kako bi aktivirao Akcijski plan za članstvo (MAP) BiH u Savezu.

Republika Srpska odlučno proziv NATO-a

Srpska se strana približavanju NATO-u odlučno protivi, a u ponedjeljak nitko od stranačkih čelnika nije ponudio jasan odgovor na otvoreno pitanje kako će se riješiti ovaj problem.

Predsjednik SDA Izetbegović kazao je kako je s Čovićem i Dodikom razgovarao o tome na koji način popraviti ukupno ozračje u zemlji te obnoviti povjerenje među strankama koje predstavljaju većinsku izbornu volju pripadnika triju konstitutivnih naroda.

Prema postojećem rasporedu snaga u Zastupničkom domu parlamenta BiH koji ima 42 zastupnika tri stranke u ovom trenutku imaju osiguranu natpolovičnu većinu od 23 zastupnika.

Zamršena situacija u Zastupničkom domu

SDA je pri tom pojedinačno najjača jer ima 9 zastupnika, HDZ BiH ih ima 5, a Dodik tvrdi kako je njegov SNSD koji ima 6 zastupnika osigurao potporu njih još tri iz stranaka koje dolaze iz RS.

Izetbegović je u ponedjeljak potvrdio kako i dalje planira pokušati privući još neke stranke s bošnjačkim predznakom u vladajuću koaliciju kako bi ona imala što komotniju parlamentarnu većinu.  

Nakon što je Iztebegovićevu ponudu za to otklonio blok lijevih bošnjačkih političkih stranaka on sada partnere traži prije svega u Savezu za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara