Čović kaže da je Plenković u EU govorio u interesu BiH

Čović kaže da je Plenković u EU govorio u interesu BiH
Foto: Hina/EPA

PREDSJEDNIK HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i odlazeći hrvatski član Predsjedništva BiH, izjavio je danas u Mostaru kako je hrvatski premijer Andrej Plenković na sastanku Vijeća Europske unije zastupao interese Bosne i Hercegovine, odbacivši tvrdnje da se miješao u unutarnje stvari BiH.

"Sve ono što je Plenković rekao apsolutno podržavam jer to je interes BiH'', rekao je Čović u Mostaru nakon sjednice čelništva Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja 15 hrvatskih stranaka.

Pri tome je Čović odbacio tvrdnje predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića iz bošnjačke Stranke demokratske akcije koji je ustvrdio da se Plenković istupom o problemima u BiH s izborom Željka Komšića i potrebom za izmjenom Izbornog zakona u toj zemlji pred kolegama u Vijeću EU umiješao u unutarnja pitanja BiH.

Čović: Zanimljivo kako neke članice EU-a mogu davati svoje stavove o BiH, a Hrvatska ne može

"Zanimljivo je kako neke članice EU-a mogu davati svoje stavove o BiH, a kad to kaže zemlja koja nam je ujedno i prvi susjed te supotpisnik Daytona, onda to biva protumačeno kao miješanje u unutarnje stvari BiH", rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, koje okuplja predsjednike 15 hrvatskih političkih stranaka u toj zemlji, jednoglasno je osudilo nametanje Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH te ocijenilo da se bez promjene Izbornog zakona BiH u predmetu Ljubić neće moći uspostaviti vlast u Federaciji BiH i na razini države.

''Ne postoje zakoniti i ustavni uvjeti da se provedu izborni rezultati. I točka. Apsolutno ne postoje. Nemamo izborni zakon koji to omogućava'', rekao je čelnik Čović nakon sjednice predsjedništva HNS-a u Mostaru.

HNS BiH: Izbor hrvatskog člana Predsjedništva nelegalan, neustavan i nelegitiman

Iz HNS-a BiH su nakon sjednice objavili kako je čelništvo "jednoglasno opredijeljeno da Hrvatski narodni sabor BiH u svim budućim aktivnostima nastupa kao jedno tijelo, odnosno jedinstven politički blok hrvatskog naroda u BiH".

"HNS i HDZ ostaju do kraja jedinstveni kada je riječ o zaštiti pozicije hrvatskog naroda kao konstitutivnog i ravnopravnog. Vrlo je jasno naglašeno; apsolutno neprihvatljivom smatramo, pomalo iritantnom, politički apsolutno neodgovornom, organiziranje, sustavno promišljanje i jednu jasnu strategiju kako hrvatskom narodu birati predstavnike na legitimnim razinama vlasti, što je suprotno i zadnjoj odluci Ustavnog suda'', rekao je Čović.

"Vrlo jasno je da je izbor za hrvatskog člana Predsjedništva nelegalan, neustavan i nelegitiman. Nažalost, s te strane se stvorio ambijent koji nudi nestabilnost. Predstavnici HNS-a, bez izuzetka, žele zaštitu hrvatskog naroda. BiH nikad neće biti jednonacionalna građanska država i mora držati duh Daytona'', rekao je Čović novinarima.

Čović: Hrvati imaju podršku Dodika oko izmjene izbornog zakona

Rekao je i kako hrvatska strana u BiH ima potporu čelnika SNSD-a i budućeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o izmjenama Izbornog zakona. Pri tome su iz HNS-a BiH pozvali legitimno izabrane predstavnike ostala dva konstitutivna naroda kao i predstavnike međunarodne zajednice da zajednički postignu dogovor oko izmjena Izbornog zakona BiH na načelima legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim razinama, sukladno odluci Ustavnog suda BiH.

Sjednica čelništva HNS-a BiH održana je u uredu hrvatskog člana BiH Predsjedništva u Mostaru čije je ukidanje najavio Komšić. Taj ured će ubuduće, potvrđeno je novinarima, biti sjedište stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara