Čović: Nikada više bošnjački narod neće birati dva člana Predsjedništva BiH

Čović: Nikada više bošnjački narod neće birati dva člana Predsjedništva BiH
Foto: HINA

PREDSJEDNIK Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović odbacio je nagađanja da bi ovaj politički blok mogao pristati na ulazak u vlast u Federaciji BiH te odustati od zahtjeva za izmjenom izbornog zakona BiH kojim bi se onemogućilo da Hrvatima drugi biraju političke predstavnike kao što je to bio slučaj sa Željkom Komšićem kojega su u Predsjedništvo BiH izabrali Bošnjaci.

"Ja se nadam da ćemo naći partnere da možemo promijeniti izborni zakon i otvoriti sve pozitivne europske procese u Bosni i Hercegovini", rekao je Čović nakon konstituirajuće sjednice predsjedništva HNS-a BiH.

Čović: Nisam promijenio stajalište

Upitan da pojasni je li izbor izvršne vlasti u Federaciji BiH povezan s izmjenom izbornog zakona, Čović je pojasnio da HNS nije promijenio stajalište.

"Nema tu nikakvih ultimatuma. HNS BiH je svoje kazao - nikada više bošnjački narod neće svojim glasovima birati dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine", rekao  je Čović.

Na posljednjim izborima je za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran Željko Komšić i to glasovima Bošnjaka. Zbog toga sve hrvatske stranke traže izmjene izbornog zakona kako bi se onemogućilo preglasavanje u nacionalno koncipirane institucije poput Predsjedništva BiH i Doma naroda.

Iako je počesto optimističan u procjenama ishoda političkih procesa, oko dobivanja statusa kandidata za Europsku uniju izrazio je sumnje da ga BiH može dobiti prije jeseni s obzirom na to da slijede izbori za Europski parlament te konstituiranje novih europskih institucija.

Komentirao i spaljivanje lutke s Komšićevim likom na maškarama u Čapljini

"Bojim se da nas u svim izvješćima neće biti upravo zbog kalendara. Prije desetog mjeseca i novog saziva unutar europskih institucija, mislim da nije realno dobiti kandidacijski status", rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, vlasti BiH, ali i predstavnici institucija EU-a, pogriješili su što ova zemlja nije još prošle godine dobila status kandidata za članstvo. On se zauzeo i za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) s NATO-om.

Upitan kako komentira odluku maškara da u Čapljini spale lutku s likom Željka Komšića, Čović je rekao kako se radi o karnevalu te da se on osobno ne bavi "drugim bošnjačkim članom BiH Predsjedništva".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara