Čović ocijenio izjavu da se Gotovina nalazi u Mostaru kao "običnu spekulaciju"

NOVI predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je izjavu glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, koju je prenio zagrebački tjednik Globus, da se odbjegli haški optuženik hrvatski general Ante Gotovina krije u Mostaru, kao "običnu spekulaciju koja neće donijeti ništa dobro".

"Ako se general Gotovina stvarno nalazi u Mostaru onda je trebalo raditi s tajnim službama da bi se taj problem riješio, a ne izlaziti u javnost", rekao je novinarima Čović.

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije u srijedu je objavilo kako ne posjeduje nikakve informacije da se bilo koji haški bjegunac, dakle i general Gotovina, nalazi u Mostaru ili na području Hercegovačko-neretvanske županije.

Čović je novinarima također rekao kako informacije da se general Gotovina ili neki drugi haški optuženik nalazi na nekom teritoriju pridonosi samo destabilizaciji tog prostora.

Čović najavio osnivanje nacionalnog vijeća HDZ-a BIH

Predsjednik Čović danas je najavio i utemeljenje posebnog Nacionalnog vijeća koje će okupiti oko 45 najistaknutijih dužnosnika HDZ-a BiH iz izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

U 15-godišnjoj povijesti postojanja HDZ-a BiH ovo je prvi puta da se utemeljuje jedno posebno nacionalno vijeće. Čović je objasnio kako će ovo vijeće biti zapravo koordinacijsko tijelo na kojem će se dogovarati strateška politička pitanja HDZ BiH. "Nacionalno vijeće ćemo utemeljiti da bismo izbjegli anarhiju i slobodne strijelce u djelovanju HDZ-a BiH", rekao je Čović.

Po Čovićevim riječima Nacionalnim vijećem će se spriječiti praksa da HDZ BiH zaključi jedno, zatim stranački dužnosnici u izvršnoj vlasti rade drugo, a HDZ-ovi parlamentarni zastupnici rade nešto posve treće.

Komentirajući odluku visokog predstavnika za BiH Paddya Ashdowna kojom je nedavno za direktora Agencije za zaštitu i istraživanje (SIPA) imenovan Srbin Sredoje Nović, Čović je rekao da je time nanesena šteta hrvatskom narodu, jer je prekršen raniji dogovor da ta direktorska dužnost pripadne Hrvatu.

Za sudski postupak u kojem ga se tereti za korupciju Čović je ponovio da je riječ o montiranom političkom procesu protiv njega. Ponovo je odbacio i optužbe svog protukandidata Bože Ljubića da je za predsjednika HDZ-a BiH na nedavnom stranačkom saboru izabran neregularno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara