Čović traži od SAD-a da u UN-u ishodi vojnu upravu za Kosovo

PREDSJEDNIK Koordinacijskog centra srbijanske vlade za Kosovo Nebojša Čović zatražio je u ponedjeljak od Sjedinjenih Američkih Država da upotrijebe svoj utjecaj u Ujedinjenim narodima kako bi se na Kosovu uspostavila vojna uprava, javili su srpski izvori iz Gračanice nedaleko Prištine.

Čović je u današnjem razgovoru u Gračanici s voditeljicom Ureda SAD-a u Prištini Marcie Ries rekao da je "vojna uprava jedino rješenje za trenutnu situaciju na Kosovu".

"Jedino pod vojnom upravom", objasnili su Čović i vladika raško-prizrenski Artemije, "moguće je rasformirati paravojne strukture, pronaći počinitelje, organizatore i pomagače unaprijed planirane akcije sustavnog etničkog čišćenja preostalih Srba i osigurati uvjete za dalji nastavak političkog procesa", prenijela je Eparhija raško-prizrenska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čović je ponovio da civilni upravitelj UN-a Harri Holkeri više ne može biti na čelu UNMIK-a, posebno nakon njegove jučerašnje izjave američkom nacionalnom radiju u kojoj je rekao da "ovo što se događa na Kosovu
ne može biti nazvano etničkim čišćenjem, jer je to prejaka riječ".

Predsjednik Koordinacijskog centra boravi od ponedjeljka ujutro u srpskoj enklavi Gračanica, 5 kilometara južno od Prištine, gdje je posjetio bolnicu "Simonida", lokalni ured Crvenog križa i nekolicinu stanovnika Gračanice.

Glasnogovornik kosovske policijske službe Refki Morina izjavio je u ponedjeljak da je cesta Priština-Gnjilane, koja prolazi kroz srpsku enklavu Gračanica, zatvorena za civilna vozila te da je dopušten promet samo službenim vozilima. O razlozima zabrane prometa za sada nema službenog priopćenja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara