Čovječja ribica ipak ima rođake, utvrdili biolozi

ČOVJEKOVA ribica, jedna od najusamljenijih životinjskih vrsta na svijetu, nedvojbeno ima vrlo bliske rođake u Sjevernoj Americi, potvrdilo je najnovije istraživanje.

Čovječja ribica nastanjuje isključivo podzemne vode dinarskog krša, a slovenski biolozi potvrdili su složenom analizom krvi da ima zajedničke pretke s pripadnicima američkog roda Necturus.

Rezultati DNK analize, prvog istraživanja srodstva ovih skupina, objavljeni su u novom broju "Nature croatice", časopisa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Američki rod Necturus ima svega pet vrsta i sve žive u površinskim vodama, a rod Proteus samo jednu vrstu, čovječju ribicu, i ona je prilagođena isključivo životu u podzemnim vodama dinarskog krša.

"Ne samo da su ti organizmi rođaci, nego bismo mogli reći da su blizanci", rekao je za Hinu Petar Trontelj, voditelj istraživanja i biolog s ljubljanskog sveučilišta.

Istraživanje je otklonilo sumnje da su životinje više slične nego što su stvarno u srodstvu. To se sumnjalo zbog osobine koju stručnjaci nazivaju pedomorfizam. Naime te vrste cijeli život zadržavaju osobine nedorasle životinje, što se, prije svega, vidi na njihovim vanjskim škrgama, repnoj peraji i kosturu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza je obuhvatila djelomične sekvence mitohondrijskog gena (12S rRNA) obje vrste, a trenutačno se u Americi radi istraživanje nuklearne DNK, koja je složenija. "To bi trebalo potvrditi naše rezultate", rekao je Trontelj.

Inače, porodica repaša (Proteida) kojoj pripadaju oba roda, ima samo šest vrsta, što je prava rijetkost u životinjskom svijetu. Nasuprot nje, neke porodice kukaca broje po više desetaka tisuća vrsta.

Glavni urednik "Nature croatice" Josip Balabanić kaže da su životinjske vrste cijelu svoju povijest podložne evoluciji. Međutim, kod nekih, kao kod Proteida, ne dolazi do promjena u životu.

"Može se dogoditi da je okoliš konzervativan, ne podržava promjene, pa se one i ne razvijaju", kazao je Balabanić i dodao da bi dinarski krš mogao biti takav okoliš. Za takve životinje se kaže da su "monofiletične" (jednonitne), odnosno da su se razvile iz samo jedne vrste.

(Hina) iluc vl

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara