Čovjek čiji je stan zaposjela premijerka Kosor: Zbog stana su nam prijetili iz MORH-a

Tekst: J.Š./L.J./I.Kri.
Screenshot: HTV

"ZBOG stana u Šeferovoj ulici ja i moj brat smo cijelo vrijeme dobivali prijetnje", kazao je novinaru Saši Kosanoviću u emisiji "Hrvatska uživo" Momir Drobac, jedan od dvojice braće u čijem stanu od 90 kvadrata u Šeferovoj ulici sada živi premijerka Jadranka Kosor.

Premijerka RH u taj se stan uselila još 1995., nakon što su se iz njega prisilno iselila braća Drobac, a stan je dodijeljen Jadranki Kosor zbog njenih osobitih zasluga u Domovinskom ratu.

> Prošlo je 15 godina, a kosturi su i dalje u ormaru: Afera "Jadrankin stan" isplivala i treći put

Iako je DORH "obavio izvide" i zaključio kako je premijerka dobila stan po zakonu, izrazito dvojbena moralnost takvog poteza opteretila je posebno njen položaj kao premijerke Republike Hrvatske te obilježila njezinu političku karijeru. Ovo je Momirova priča.

"Stan u Ivanićgradskoj bio je u strašnom stanju"

Komisija Ministarstva obrane 1995. godine Momiru Dropcu dostavila je zahtjev za iseljenjem iz stana u Šeferovoj ulici. Miomir i njegov brat stan su prepustili invalidu Domovinskog rata Dragi Severinu, a dečke su smjestili u manji stan u Ivanićgradskoj koji je prije pripadao Severinu.

Braća Drobac su za preseljenje u drugi stan tražila i ugovor s MORH-om, no ugovor o legalnoj zamjeni nikada nisu dobila. Tu su shvatili da ih Komisija želi prevariti, ispričao je Momir. Stan u Ivanićgradskoj isprva nisu htjeli prihvatiti, no, tvrdi Drobac, iz MORH-a su im stalno prijetili.

Severin je u stanu Drobčevih bio tek nekoliko mjeseci da bi se iselio zaključivši kako mu ne odgovara. U njega se useljava Jadranka Kosor.

"Stan u Ivanićgradskoj bio je u strašnom stanju", ispričao je 50-godišnji Momir Saši Kosanoviću. Brat mu je 1999. godine obolio od šizofrenije te počinio samoubojstvo skokom sa 14. kata. Stan u kojem živi i dalje je u katastrofalnom stanju, nema grijanja, ni parketa, a sedam godina u stanu nema ni struje. Momir je već 20 godina nezaposlen, a preživljava skupljajući boce.

"Umro bih od srama da sam na mjestu Jadranke Kosor", komentirao je Drago Pilsel u studiju HTV-a odgledavši prilog. Pilsel, nesuđeni savjetnik Ive Josipovića, istaknuo je kako je Momo Drobac naša savjest te da mu nije jasno kako premijerka može nositi taj teret srama.

Kosor: Nemam nikave veze sa slučajem Drobac

"Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor nema nikakve veze sa slučajem braće Drobac jer je, kao što je i potvrdilo Državno odvjetništvo, stan u kojem živi stekla na zakonit način", priopćeno je iz Vlade nekoliko sati nakon emitiranje emisije. U priopćenju se osuđuje i komentar Drage Pilsela kako bi "umro od srama da se zove Jadranka Kosor".

"U tom kontekstu najodlučnije odbacujemo i oštro osuđujemo grube i potpuno neutemeljene konstrukcije novinara Drage Pilsela, a njegovu tvrdnju da bi "umro od srama da se zove Jadranka Kosor" smatramo politikantskim pokušajem nanošenja štete Jadranki Kosor, predsjednici Vlade Republike Hrvatske."

"Jadranka Kosor nema nikakve veze sa slučajem obitelji Drobac"

Svojim priopćenjem nakon emisije HRT-a reagiralo je i Ministarstvo obrane iz kojega tvrde da slučaj obitelji Drobac i radnje koje se odnose na zamjenu nekretnine i iseljenje iz stana, nemaju nikakve veze s otkupom stana.

"Naime, kao što se Ministarstvo obrane višekratno očitovalo, predmetni stan o kojem se govorilo u navedenoj emisiji otkupljen je na temelju svih tada važećih propisa donesenih u skladu sa  Zakonom o stambenim odnosima, Zakonom o najmu stanova i Odlukom o davanju ovlaštenja Ministarstvu obrane za upravljanje stanovima, garažama i poslovnim prostorom u vlasništvu Republike Hrvatske i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Slijedom svega navedenog neosporno je da predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor nema nikakve veze sa slučajem obitelji Drobac", stoji u priopćenju MORH-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara