"Crna Gora je priznanjem Kosova poručila Srbiji da je nezavisna država"

"Crna Gora je priznanjem Kosova poručila Srbiji da je  nezavisna država"

RANKO ČETKOVIĆ, tajnik Hrvatsko-crnogorskog međudržavnog savjeta, je večeras u HRT-ovoj emisiji Otvoreno rekao kako je Crna Gora priznanjem Kosova poručila Srbiji da je nezavisna država.

Prema Četkovićevom mišljenju je kriza u odnosima Srbije i Crne Gore, odnosno neredi na ulicama Podgorice, posljedica "zakašnjele spoznaje" srpskih krugova o tome da je Crna Gora za njih bespovratno izgubljeno. O tome svjedoči činjenica da su na prosvjedu protiv priznanja sudjelovale javne ličnosti iz Srbije.

Četković je odbacio zahtjeve crnogorske oporbe za referendumom, rekavši kako je on bespotreban, jer je odluku o priznanju donijela demokratski izabrana vlast, a da bi referendum, ukoliko završi nepovoljno po oporbu, unaprijed bio proglašen namještenim.

Goran Jandroković - 3 elementa vanjske politike: ulazak u EU, ulazak u NATO, stabilizacija stanja na prostoru JI Evrope: ne vjeruje da će išta u Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori ugroziti ulazak Hrvatske u NATO; poznavanje regije dodana vrijednost

Srđan Milić iz Socijalističke narodne partije se tim ocjenama suprotstavio, navodeći kako je premijer Milo Đukanović u razgovoru s čelnicima oporbe priznao kako je odluka o priznanju prva u njegovoj karijeri za koju nije imao podršku naroda. On je ponovio zahtjev da se održi referendum o priznanju te ustanovio da je u Crnoj Gori "ugrožen dijalog".

"Hrvatska prema BiH slijedi politiku EU i NATO koju je sama inicirala"

Potpredsjednik SDSS Milorad Pupovac je, s druge strane, kritizirao priznanje Kosova ustanovivši kako je ono izazvalo destabilizaciju u regiji, te sugerirao kako je taj potez u slučaju Hrvatske bio iznuđen izvana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toj ocjeni se najoštrije suprotstavio ministar vanjskih poslova Goran Jandroković rekavši kako je priznanje Kosova bilo priznanje realnosti. Šef hrvatske diplomacije je također rekao kako se Bosna i Hercegovina vraća u fokus međunarodne zajednice, a da će Hrvatska prema susjednoj državi slijediti politiku EU i NATO "koju je sama inicirala".

Ivo Visković, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, je komentirao odluku UN da se pitanje Kosova proslijedi na odlučivanje Međunarodnom sudu pravde (ICJ). On je rekao da je ta odluka, koja se u Srbiji smatra pobjedom, važna, jer presuda ICJ ima određenu moralnu i političku težinu bez obzira što se ne može izvršiti.

Dodao je kako Srbija neće odustati od Kosova, te taj stav obrazložio time da je nezavisnost Tajvana realnija od nezavisnosti Kosova, a da tu otočnu državu ne priznaje nijedna važnija država u svijetu. Za špekulacije o podjeli Kosova je rekao kako je u pitanju tek jedno od mogućih rješenja, odnosno "posljednja opcija" ukoliko ne bude preostala nikakva druga mogućnost sporazuma.

"Vojvodina ne želi biti samostalna država"

Iz studija u Srbiji se u emisiju javio i Bojan Kostreš, zamjenik predsjednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji je osporio teze o tome da novousvojeni statut Autonomne pokrajine Vojvodine predstavlja početak pretvaranja tog dijela Srbije u samostalnu državu. On je rekao kako cilj njegove stranke - koju srpski nacionalisti optužuju za separatizam - "nije druga nego drukčija država".

Taj stav je podržao i Pupovac, primijetivši kako izraz "vlada" - koji je uznemirio srpske nacionaliste - koriste i Koruška u Austriji te Bavarska u Njemačkoj.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara