Crna Gora poništila političke odluke stare 100 godina

Crna Gora poništila političke odluke stare 100 godina
Foto: EPA

ZASTUPNICI parlamenta Crne Gore usvojili su danas u ranim jutarnjim satima, nakon skoro deset sati rasprave, rezoluciju kojom se proglašavaju ništavnim odluke takozvane Podgoričke skupštine iz 1918., kada je ukinuta crnogorska samostalnost i proglašeno ujedinjenje sa Srbijom.

Tijekom zasjedanja ispred zgrade Parlamenta održan je prosvjed pod nazivom "Nikad više 1918."

Zastupnici oporbe nisu se složili s usvajanjem ove rezolucije, jer smatraju da ona produbljuje podjele u Crnoj Gori.

"Izvršena je prisilna detronizacija kralja Nikole I."

S druge strane, predsjednik parlamenta Ivan Brajović poručio je da o svemu treba voditi dijalog te da je država važnija od svih političkih razlika i podjela.

On je istaknuo da se, u cilju prevladavanja podjela u crnogorskom društvu uzrokovanih odlukama "Podgoričke skupštine", ovom rezolucijom doprinosi boljem međusobnom razumijevanju i osuvremenjivanju odnosa Crne Gore i Srbije, što je u interesu zajedničke europske budućnosti.

U rezoluciji uz ostalo stoji da je "Podgorička skupština" bila instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori, da je nelegalnom odlukom riješeno da se Kraljevina Crna Gora, iako međunarodno priznata država, članica Antante i jedna od pobjedničkih država u Prvom svjetskom ratu, prisajedini Kraljevini Srbiji, da je izvršena nasilna detronizacija kralja Nikole I. i dinastije Petrović Njegoš te da je omogućeno nezakonito i nekanonsko ukidanje autokefalnosti Crnogorske crkve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara