Crna rupa otvara prizor star 13 milijardi godina

Crna rupa otvara prizor star 13 milijardi godina
ASTRONOMI su "odvagali" najudaljeniju poznatu nam crnu rupu čudovišan objekt na rubu svemira i vremena, udaljen 13 milijardi svjetlosnih godina.

Mjerenja infracrvenog svijetla su otkrila da je masa te crne rupe jednaka masi triju milijardi sunaca. Nalazi se u kvazaru, galaksiji s iznimno snažnim energetskim poljem i crnom rupu u samom središtu.

Kanadski i britanski astronomi su izračunali da se radi o najudaljenijem poznatom kvazaru. Svjetlo s toga kvazara je počelo svoje putovanje kroz svemir kada je univerzum bio star nešto manje od milijarde godina.

Kvazari su izrazito blistave, svjetleće galaksije koje emitiraju energiju kako se materija "gubi" u supermasivnim crnim rupama u njihovim jezgrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dr. Chris Willott, s Herzberg instituta za astrofiziku u kanadskoj Viktoriji, izjavio je da se taj kvazar vidi onako kako je izgledao kada je odaslao svjetlost prije 13 milijardi godina. "Starost svemira bila je tada svega šest posto današnje starosti", rekao je dr. Willott.

Kvazar je uočen promatranjem kroz britanski infracrveni teleskop na Havajima (UKIRT). Svjetlost kvazara ispitana je na spektroskopske oznake iona MgII. Radi se o električki nabijenim atomima magnezija, koji čine dio plinova što okružuju crnu rupu. Proučavajući "potpis" MgII, znanstvenici mogu odrediti kako se brzo tvar kreće te po tome odrediti i masu.

U ovom se slučaju, što se mase tiče, radi o pravom čudovištu, a crna rupa "proždire" materiju najvećom mogućom brzinom.

(Hina) vk bcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara