Crnogorski mediji upitali predsjednika Josipovića: Zašto se u Hrvatskoj štite Pavić i Todorić?

Foto: Marko Miščević (Cropix)

"KAO PREDSJEDNIK Republike ne mogu ocjenjivati konkretne predmete. Gospodin Bajić ima povjerenje Sabora. Vjerujem da će svaki, pa i ovaj slučaj i Državno odvjetništvo i sudovi riješiti na zakonit način. Tešku ocjenu rada gospodina Bajića koju sadrži Vaše pitanje ne može se donositi temeljem medijskih napisa. Državni odvjetnik podnosi redovito izvješće o radu i to je prilika da se ocijeni njegov rad", rekao je predsjednik Ivo Josipović u velikom razgovoru za crnogorski portal portalanalitika.me  u kojem je najviše bilo govora o crnogorsko-hrvatskim odnosima.

Josipović opet izbjegao odgovor

No spomenuti odgovor odnosio se na pitanje o aktualnom slučaju "u kojem glavni državni odvjetnik Mladen Bajić evidentno štiti od progona i najvećeg domaćeg medijskog mogula i najvećeg tajkuna općenito, udružene u zajedničkom slučaju upropaštavanja tvornice Kamensko u Zagrebu". Crnogorske novinare zanimalo je što predsjednik Hrvatske kao profesor prava, misli o tome ako je "upoznat s ozbiljnošću i težinom objavljenih dokumenata".

No, Josipović nije htio izravno odgovoriti na pitanje, kao ni je li upoznat s dokumentima koji su izlazili na portalu Index.hr. Umjesto Kamenskog Josipović je bio detaljan kada je trebalo objasniti kako je HDZ izgubio izbore.

HDZ je izgubio izbore i zbog konflikta s Josipovićem!?

"U jednom trenutku je izgledalo kao da se cijela kampanja HDZ-a usmjerila prema meni, a ja nisam bio kandidat nego zainteresirani promatrač. Vidjelo se, međutim, da im forsiranje sukoba sa mnom kao Predsjednikom Republike nije donio koristi, dapače, u dva, možda ključna mjeseca izgubili su dio podrške javnosti", istaknuo je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović prisjećajući se dana kada je na vlasti bila Jadranka Kosor i njen HDZ.

Kako je rekao s prethodnom vladom, surađivao je nekad bolje, a nekad lošije, no nesretna je okolnost bila u tome što se ta Vlada, smatra Josipović zapravo dugo pripremala za izbore, pa su više bili koncentrirani na njih, nego na kvalitetnu suradnju s predsjednikom. Josipović je poručio da od nove vlade očekuje da vodi računa o općim interesima te da ni nova vlada ni on ne smiju iznevjeriti očekivanja i nade koje su građani uvjerljivo iskazali na izborima. Josipović je uvjeren i u dobru suradnju Pantovčaka i Banskih dvora.

Otvara se fronta protiv sindikalaca?

Predsjednik Hrvatske dotaknuo se i ekonomske krize te činjenice da je gotovo 18 posto radno aktivnog stanovništva nezaposleno.

"U najvećem broju slučajeva, oni koji su izgubili posao nisu krivi zbog loše vođene gospodarske politike ili loših odluka vlasnika poduzeća u kojima su radili. Nije pravedno da oni plate najveću cijenu tih pogrešnih odluka, ili da plate cijenu globalne financijske krize koja nije nastala njihovom krivicom", smatra Josipović dodajući da se pod najavljenim bolnim rezovima mislilo na smanjivanje zaposlenih u državnoj upravi.

"Kad govorimo o radnom zakonodavstvu, već je primjetno kako npr. sindikati nikako ne vole sad već čuveni pojam fleksigurnosti. Ideja toga je fleksibilniji sustav radnih odnosa, gdje se možda lakše dobije otkaz, ali se osigurava i adaptibilnost tvrtki s obzirom na stanje na tržištu, pa tako dobijemo i više radnih mjesta u konačnoj bilanci. Glavnu prepreku tome, obostrano od rada i kapitala, vidim u nepovjerenju. Naime, fleksigurnost pretpostavlja da postoji praksa gdje moćnija strana – u ovom slučaju kapital – ne zloupotrebljava svoju moć da bi zakinuo ili diskriminirao pojedince koji rade. Radnici su dosad bili u nas vrlo diskriminirani. Počev od toga da su često znali raditi, a ne primati plaću, pa do iznošenih razloga za otkaz. Jasno, kad im se sad nudi fleksigurnost, slabija strana se pita – ako je dosad već bilo tako grozno – kako li će biti sutra", kaže Josipović u razgovoru za Portalanalitika.me.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara