Croatia Airlines sa sindikatima potpisao novi kolektivni ugovor

Croatia Airlines sa sindikatima potpisao novi kolektivni ugovor
Foto: Pixsell/Marko Prpic

CROATIA Airlines i dva reprezentativna sindikata potpisali su novi kolektivni ugovor, izvijestili su potpisnici.

Ugovor je sklopljen nakon više od dvije godine kolektivnih pregovora između Croatia Airlinesa i njegova dva reprezentativna sindikata koji predstavljaju sve grupe radnika i to na razdoblje od pet godina, za razliku od prijašnjih koji su potpisivani na najviše dvije godine, kaže se u priopćenju koje potpisuju uprava i sindikati.

Ocjenjuje se da je novi kolektivni ugovor u okvirima realnih financijskih mogućnosti kompanije te da su dodatan prostor u postizanju dogovora otvorile izmjene pravila o porezu na dohodak, koje su omogućile uvođenje novih neoporezivih primitaka. 

"Dugotrajan socijalni mir"

Podsjeća se da je prijašnji kolektivni ugovor istekao 31. prosinca 2016. godine, ali ga je, kako se navodi, Croatia Airlines proteklih 25 mjeseci produljeno primjenjivao i tako sačuvao dostignutu razinu socijalnih prava radnika.  

"Zajednički je stav uprave i sindikata da je novim kolektivnim ugovorom osiguran dugotrajan socijalni mir, što je važna pretpostavka za redovito i stabilno poslovanje, osobito tijekom turističke sezone u kojoj kompanija ostvaruje najveće prihode", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da danas potpisani ugovor ima i veliku važnost za sljedeću razvojnu fazu Croatia Airlinesa u kojoj je cilj pronaći strateškog partnera tvrtke u skladu s Nacionalnim programom reformi.

"Dogovorom sa sindikatima ostvarene su i pretpostavke za redovno poslovanje u budućnosti i bitno je smanjeno nezadovoljstvo pojedinih grupa radnika, što je pitanje s kojim se sve češće suočavaju europski avioprijevoznici te posljedično njihovi putnici. Zbog toga se očekuje da će ovaj ugovor pozitivno djelovati na konkurentnost hrvatskoga nacionalnog prijevoznika te stvaranje kvalitetnije tržišne pozicije u budućnosti, uz stalnu fokusiranost na potrebe i zadovoljstvo putnika", kaže se u priopćenju.

Kako se doznaje, sa sindikalne strane potpisnici su Sindikat ORCA - Organizacija radnika Croatia Airlines, koji okuplja većinom radnike iz redova kabinskog osoblja zrakoplova, pilote i aviomehaničare, te Samostalni hrvatski sindikat zaposlenih u zrakoplovstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara