CROBAROMETAR HDZ ima najgori rejting od izbora, Živi zid se sasvim približio SDP-u

CROBAROMETAR HDZ ima najgori rejting od izbora, Živi zid se sasvim približio SDP-u
Crobarometar

REDOVITO mjesečno istraživanje Dnevnika Nove TV pokazuje kako HDZ i dalje pada. Afera Hotmail, odlazak Martine Dalić, ali i oslabljena pozicija Andreja Plenkovića obilježili su svibanj u kojemu je rejting HDZ-a pao za jedan posto.

Podsjetimo, travanj su završili s potporom od 27,6 posto.

Rejting HDZ-a pada, Živi zid i dalje raste

Za HDZ bi u ovom trenutku glasovalo 26,6 posto birača. Ovo je šesti mjesec u kojem vladajuća stranka gubi potporu i ona je trenutačno najlošija od izbora. SDP, pak, mjesec završava na 18,2 posto potpore, čime je nakon četiri mjeseca zaustavio pad.

No, zato već deseti mjesec Živom zidu raste potpora birača, a u svibnju su na 14,5 posto. Razlika između Živog zida i SDP-a je najmanja od kada ta antisistemska stranka postoji. Zapravo, njihova je razlika unutar statističke pogreške od 3,6 posto. MOST je gotovo postojan na 7,7 posto.

Koalicijski partneri HDZ-a su preslabi

Pametno se već gotovo ustalilo s potporom od 3,7 posto potpore birača kao peta stranka. HSS je mjesec završio s potporom od 3,6 posto, a stranka Milana Bandića je na 3,5 posto. HSU je kraj mjeseca dočekao s potporom od 2,4 posto, IDS je na 2,1 posto, HNS travanj završava s 1,4 posto, a stranka Brune Esih može računati s potporom od 1,1 posto. 

Ostale stranke su ispod 1 posto i zajedno dobivaju 6,5 posto potpore. Zanimljivo da Hrast može računati na 0,9 posto, a Reformisti Radimira Čačića su na 0,8 posto. GLAS trenutačno ima 0,5 posto potpore, a neodlučnih birača je 8,9 posto.

Vladi se sve manje vjeruje

Vladi građani sve manje vjeruju kada ih se pita što misle o njezinim politikama. 63 posto građana ih ne podupire i taj broj raste već četvrti mjesec zaredom. Istodobno, samo 25 posto birača podupire vladine politike, a njih 12 posto ne zna.

72 posto građana misli da zemlja ide u pogrešnom smjeru i tu je vidljivo da pesimizam raste već 4 mjeseca. S druge strane, samo 19 posto građana misli da Hrvatska ide u dobrom smjeru, a njih 9 posto ne zna.

Građani ne vjeruju da vlada može riješiti probleme u zemlji

70 posto građana misli da vlada ne može riješiti probleme s kojima se suočava Hrvatska, 24 posto njih misli pak da hoće, a njih 6 posto ne zna. I dok većina birača oporbe, neodlučni ili apstinentni sumnjaju u vladinu sposobnost, 55 posto birača HDZ-a misli da vlada uspješno može riješiti probleme u kojima se nalazi zemlja.

Većina građana vjeruje da će koalicija opstati

Većina građana misli da će koalicija odraditi mandat do kraja. Mišljenje je to 71 posto građana, a samo njih 20 posto misli da ćemo na izbore i prije. Ne zna njih 9 posto. I, ma koliko oporba traži izbore, birači tih stranaka većinom smatraju da će vlada opstati do kraja. Misli to 67 posto birača SDP-a, 73 posto birača Mosta i 78 posto birača Živog zida.

Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 979 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 %, a za rejtinge stranaka +/-3,6 %.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara