Crobexi na Zagrebačkoj burzi porasli treći dan zaredom

Crobexi na Zagrebačkoj burzi porasli treći dan zaredom
Ilustracija: EPA

NA ZAGREBAČKOJ burzi danas su Crobexi porasli treći dan zaredom, prateći tako europske burze koje su nadoknadile ranije gubitke i snažno porasle reagirajući na podatak o čak 3,3 milijuna Amerikanaca bez posla u proteklom tjednu.

Crobex indeks u četvrtak je porastao 1 posto, na 1.437 bodova, a Crobex10 za 0,76 posto, na 893 boda.  Oba indeksa nadoknadila su tako jutrošnje gubitke od otprilike 1 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je na dobitku bio turistički, za 2,82 posto, dok je jedino pao prehrambeni, za 0,6 posto.

Porasle nade investitora da će biti odobreni novi fiskalni poticaji

Na europskim burzama indeksi su prijepodne bili u minusu jer ulagače brinu prve naznake gospodarskih šteta od ''koronakrize''. No nakon objave podatka da je u prošlome tjednu naknadu za nezaposlene zatražilo gotovo 3,3 milijuna Amerikanaca, najviše u povijesti, indeksi su snažno porasli jer su porasle nade investitora da će biti odobreni novi fiskalni poticaji.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 16 sati u plusu 1,86 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 16,56 milijuna kuna, što je 7 milijuna kuna manje nego dan ranije.

Najveći promet povlaštenom dionicom Adrisa

Najveći promet ostvaren je povlaštenom dionicom Adrisa, 4,05 milijuna kuna. Cijena joj je skočila gotovo 5 posto, na 21,1 kunu.

Slijedi dionica HT-a, kojom je protrgovano 3,13 milijuna kuna, a cijena joj se spustila 1,2 posto, na 164 kune.

U fokusu investitora bila je i dionica AD Plastika, kojom je ostvareno 1,12 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 2,82 posto, na 109,5 kuna.

Najveća gubitnica dionica Đuro Đaković grupe

Najveće dobitnice bile su dionice HPB-a, čija je cijena skočila 5,9 posto, na 430 kuna te Atlantske plovidbe, za 5,88 posto, na 162 kune.

Najveća gubitnica, pak, bila je dionica Đuro Đaković grupe s padom cijene za 8,4 posto, na 2,62 kune. 

Na domaćem tržištu kapitala danas je trgovano s 35 izdanja, pri čemu je njih 22 ostvarilo rast cijene u odnosu na prethodni dan, a 9 pad, dok 4 nisu bilježila cjenovnu promjenu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara