Crvena Hrvatska solidarizirala se sa šibenskom Antifa: Nacisti, svratite u Šibenik ako imate muda

Crvena Hrvatska solidarizirala se sa šibenskom Antifa: Nacisti, svratite u Šibenik ako imate muda

Foto: ŠibenikIN

ANTIFAŠISTI iz cijele Hrvatske solidariziraju se sa šibenskim kolegama nakon što su ovi dobili prijetnje smrću zbog podrške zasad nepoznatim osobama koje su spomenik Miri Barešiću polile crvenom bojom i na taj način, kako su poručili, dovršili spomenik krvavim rukama, piše portal ŠibenikIN.

Aktivisti iz Antifa Šibenik za ŠibenikIN tada su rekli da spomenik Miri Barešiću Dragama kraj Pakoštana crvenom bojom nije dovršio nitko iz njihovog užeg kruga.

"Za razliku od Bilica, ovo u Dragama nije napravio nitko iz našeg užeg kruga. Nismo formalna udruga i nemamo članstvo, ali možemo reći da to nije napravio nitko od nas, ali 'umjetnike' poznajemo, to su naši drugovi iz Murtera. Rekli su nam da su prebojali i Ulicu Mile Budaka u Dragama, odmah nasuprot spomenika, no nisu nam poslali fotku", rekao nam je anonimni izvor u organizaciji Antifa.

Nepoznatim počiniteljima kontroverzni tv voditelj Velimir Bujanec zaprijetio je te ponudio 20 tisuća kuna nagrade za informacije o osobama koje su polile spomenik, a dan kasnije putem medija je 'umjetnicima' je zaprijetio i Ante Barešić, brat ubijenog šibenskog emigranta.

Iz Antifa Šibenik rekli su za ŠibenikIN da su im tog jutra istomišljenici Bujaneca masovno počeli slati prijetnje smrću i vrijeđati ih, pa antifašistički aktivisti stoga iz očitih razloga čuvaju svoj identitet.

Nakon što je Bujanec za informacije o njima ponudio novac i zbog prijetnji smrću koje su im uskoro počele pristizati, uz bok šibenskih antifašista stale su kolege iz ostalih antifa organizacija u Hrvatskoj.

"Pozdravljamo i podržavamo mlade antifašiste iz Murtera, ali i iz Biograda koji su na svoju inicijativu sudjelovali u akciji završne dekoracije spomenika ustaškog teroriste i ubojice, te devastiranja ploče s imenom ustaškog zločinca", poručili su javno iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista Šibenik, inače registrirane udruge i legalne organizacije sa statutom i pravilnikom.

"Nacisti Bujanecu i sličnima poručujemo da povećaju nagradu za lov na antifašiste, da ne budu toliko škrti, jer po našem uvidu i kontaktima mladih antifašista ima na stotine i na tisuće onih koji ih podržavaju u Šibenskoj županiji, ne budite škrti, povećajte bar na 100 tisuća eura, možete platiti nama udruzi, reci ćemo vam sve koji su, pa svratite u Šibenik po antifašiste, ako imate muda. Policiji poručujemo da nema potrebe za progonom i otkrivanjem identiteta antifašista koji su ionako malo oštetili ustaške simbole i spomenik teroristi, koji po zakonu i ustavu ne bi smjeli ni biti tu, ali ako se policija usudi tražiti i hvatati antifašiste, neka znaju da će požaliti jer Udruge Antifašista Hrvatske ima na raspolaganju na desetke odvjetnika, pa bi bilo bolje da se ne sramote pred narodom i svijetom",  poručuju registrirani antifašistički borci.

Anifa Zagreb, Split i Zadar na svojim Facebook stranicama mijenjaju profilne fotografije kojima poručuju da čvsto stoje uz Antifa Šibenik i podržavaju akciju 'dovršavanja spomenika crvenom bojom'. Podršku transparentima u borbi protiv anfitašizma Šibenčanima šalju Korčulani i Zadrani.Također, dijele i fotografiju Antifa Šibenik kojom jasno i nedvosmisleno prozivaju fašistom kontroverznog tv voditelja Bujaneca.

Nakon toga, istoga dana su iz Antifa Šibenik podsjetili da se policija počela baviti kriminalnim istragama o devastiranim spomenicima te da se nadaju da će tada otkriti, kako su rekli, barem jednog počinitelja za četiri tisuće miniranih i devastiranih spomenika NOB-a i žrtava fašizma.

"Željeli bi ovim putem prijaviti nedavno nam dojavljeno devastiranje spomenika Prvom šibenskom partizanskom odredu na kojem smo i sami popravili izblidilu pituru prije godinu dana. Razbijena je pločica postavljena nakon obnove koju je učinia grad prije 6 godina i čekićano po ploči i po zvijezdi. Pa da vidimo tko nam stoji u Ustavu: ZAVNOH ili ustaški teroristi", nastavljaju šibenski Antifa.

Jučer su na svom Facebook profilu pohvalili kolege iz Splita koje su povodom obljetnice (11. kolovoza 1941.) očistile spomenik Prvog solinskom partizanskom odredu, do temelja razrušen i išaran fašističkim simbolima. Splitski antifašisti upitali su 'Hoće li patuljak  na kokainu ponuditi nagradu i za onog tko je minirao i išarao ovaj spomenik?', aludirajući na Bujanečevo priznanje da je konzumirao kokain kojim je u nekoliko navrata i plaćao usluge prostituke.  

"Drugovi su ga očistili od fašističkih simbola i ostavili partizansku posvetu: Slava borcima prvog solinskog partizanskog odreda", hvale šibenski antifašisti splitske kolege.

Antifa Šibenik na svom su Facebooku posjetili su i da su Vodice odigrale značajnu ulogu u borbi protiv fašističkog terora. Od tri tisuće stanovnika koliko je u Vodicama bilo 1941. godine, 1428 borilo ih se  u Narodno oslobodilačkoj vojsci Jugoslavije i takav omjer čini Vodice 'najpartizanskijim'mjestom u Jugoslaviji'.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara