Crveni alarm: Odsječeni otoci, ogromni valovi, u Splitu snijeg. Najgore dolazi

Crveni alarm: Odsječeni otoci, ogromni valovi, u Splitu snijeg. Najgore dolazi
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

DANAS će diljem Hrvatske biti oblačno i, posebno na Jadranu, izrazito vjetrovito. Ponegdje malo oborine, uglavnom u kopnenim područjima. U nizinskom dijelu je moguća susnježica, a u gorju uglavnom snijeg. Prema večeri smanjenje naoblake i razvedravanje sa zapada. 

Puhat će jak i olujan sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu tramontana i bura mjestimice s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura između 2 i 7 u unutrašnjosti te od 6 do 11°C duž obale i na otocima.

Zbog olujnog i orkanskog vjetra jučer je bila blokirana autocesta A1, a za danas je i dalje na području cijelog Jadrana na snazi crveni meteoalarm.

"Olujni i orkanski udari sjevernog vjetra. Srednja brzina vjetra 65-90 km/h; Najjači udari vjetra 90-170 km/h

PODUZMITE MJERE za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom", stoji u upozorenju Meteoalarma.

U Splitu snijeg

U Splitu je jutros povremeno bilo susnježice, a slab snijeg pada sve do Klisa. Povremeno ga ima u velikom dijelu Zagore, a dio imotskog područja je jutros osvanuo pod tankim snježnim pokrivačem, javlja Dalmacija Danas.

Meteorolozi, ali i HGSS, šalju brojna upozorenja.

"Prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda za Zagreb i zagrebačko područje najavljeni su olujni udari sjevernog vjetra, srednje brzine 40–55 km/h, s najjačim udarima od 55-105 km/h, koji mogu uzrokovati poremećaje u prometu, oštećenje konstrukcija, lomljenje i padanje grana.

Sve gradske i sve hitne službe su u pripravnosti te će intervenirati prema potrebi, a građane molimo za dodatni oprez", upozorili su iz zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama.

Zbog olujne bure i višemetarskih valova prekinut promet na Jadranu

Zbog olujne bure i višemetarskih valova na Jadranu u srijedu su drugi dan za redom u prekidu sve katamaranske linije prema srednjodalmatinskim otocima a prekinuto je i više trajektnih linija, doznaje se u Jadrolinijinoj agenciji u Splitu.

"Olujna bura mjestimično dostiže udare gotovo 90 kilometra na sat što stvara višemetarske valove na moru koji ometaju plovidbu", izjavila je Hini voditeljica Jadrolinijine agencije Jelena Ivulić.

Zbog pogoršanih vremenskih prilika danas su u prekidu trajektne linije Split - Vela Luka - Ubli, Sumartin - Makarska i Sućuraj - Drvenik.

"Pratimo razvoj vremenskih prilika na moru i bude li potrebno, prekinut ćemo tijekom dana još neke trajektne linije", kazala je Ivulić.

Dodala je kako se postupno smirivanje vremenskih prilika na Jadranu može očekivati u četvrtak.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su:

- trajektne linije: Zadar - Ist - Olib - Premuda, Split - Vela Luka, Ubli - Vela Luka - Split, Sumartin - Makarska i Sućuraj - Drvenik;
- brodske linije: Mali Lošinj - Unije - Susak, Zadar - Preko;
- katamaranske linije: Olib - Silba - Premuda - Zadar, Split - Hvar - Vela Luka - Ubli, Split - Milna - Vis, Split - Bol - Jelsa, Milna - Rogač - Split.

Izmjene u redu plovidbe:

dana 9. 2. 2020. godine katamaran na liniji Korčula - Prigradica - Hvar - Split isplovit će iz Korčule u 15:00 sati umjesto u 13:00 sati, a iz Splita u 18:00 sati umjesto u 16:00 sati.

Iako će se vrijeme smiriti u četvrtak, i dalje će na snazi na Jadranu zbog jakog vjetra biti narančasti i crveni alarm.

Sutra se očekuje većinom sunčano, u unutrašnjosti mjestimice uz umjerenu naoblaku. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren sjeverozapadni, u gorju još ujutro ponegdje i jak sjeveroistočni. Na moru će jaka do olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, postupno slabjeti. Najniža jutarnja temperatura zraka od -5 do 0, na moru od 1 do 6°C. Najviša dnevna uglavnom između 4 i 9°C.

Na Biokovu izmjereni udari vjetra od 270 km/h

U Dalmaciji puše najjača bura dosadašnjeg tijeka zime. Danima je vladalo natprosječno toplo vrijeme uz slaba do umjereno jugo, a onda je brza, ali intenzivna hladna fronta donijela zamjetnu promjenu vremena.

Oborine su u većini predjela bile slabe, no lokalno je uz grmljavinsko nevrijeme bilo i obilnijih količina. Primjerice, za vrijeme popodnevnog grmljavinskog nevremena u Podstrani su pale 24 litre kiše i tuče po kvadratnom metru.

Ipak, glavna meteorološka vijest dana je vjetar. Ovisno o dijelu Dalmacije pušu jaka bura i tramontana s olujnim udarima. Prema podacima DHMZ-a bura u Makarskoj puše na udare do orkanskih 169 km/h. U dubrovačkoj zračnoj luci izmjereni su udari do 133 km/h, a u Splitu (Marjan) bura ima udare do 126 km/h. Svi navedeni podaci su službeni, javlja Dalmacija Danas.

Ipak, “zvijezda” večeri je Sveti Jure na Biokovu. Prema podacima tamošnje automatske meteorološke postaje, na Biokovu se dogodio udar od 75 m/s, odnosno nevjerojatnih 270 km/h! Radi se o neverificiranom podatku, no postane li on služben, radit će se o najvećoj brzini vjetra ikada i igdje službeno izmjerenom u Hrvatskoj!

Spomenimo da je u ponoć na Biokovu temperatura zraka iznosila -8°C, a osjet hladnoće čak -21°C.

Koje su službeno najveće brzine vjetra izmjerene u
Hrvatskoj?

Kao službeno najjači udar vjetra iz NNE smjera u Hrvatskoj i dalje vrijedi onaj od 21. prosinca 1998. godine s Masleničkog mosta, kada je zabilježen udar bure od 248 km/h (69,0 m/s).

Drugi službeni najjači udar vjetra, također bure, zabilježen je na Paškom mostu, i iznosio je 65,2 m/s tj. 234,72 km/h.

Treći najjači udar bure je izmjeren na Krčkom mostu i iznosio je 221,8 km/h, što se dogodilo za vrijeme ciklone Teodor, 11. 11. 2013.

23. prosinca 2003. godine, na autocesti A1, između tunela Sveti Rok i Maslenice, na vijaduktu Božići izmjeren je neslužbeno najjači udar vjetra u Hrvatskoj. Tada je jedan od rijetkih instrumenata za mjerenje brzine vjetra koji je uopće uspio neoštećen izdržati nalete vjetra zabilježio brzinu od 307 km/h, što je neslužbeno najveća ikad izmjerena brzina vjetra u Hrvatskoj. Zbog toga što taj instrument nije bio predviđen za tolike iznose (radi se o instrumentu tvrtke “VAISALA” Wind Set WA15), podatak se ne uzima kao službeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara