Čudo u splitskoj bolnici: Isus sakrio partizane

Tekst: Dragan Miljuš
Foto: Index

SPLIĆANI su neki dan proslavili blagdan Svetog Dujma, cijeli kontinent slavi Dan Europe i pobjedu nad fašizmom, no vrijeme u bolnici na Križinama kao da je stalo. Tamo još slave Uskrs.

Pola godine Božić, pola Uskrs, samo da je bez petokrake...

Veliki mural kipara Joke Kneževića s prikazom partizanske borbe naroda i narodnosti negdašnje države na ulazu u bivšu vojnu bolnicu već je godinama prekriven bijelom plahtom, na kojoj se u polugodišnjim turnusima izmjenjuju natpisi Sretan Božić i Sretan Uskrs. Aleluja. Pola godine je tako u bolnici Uskrs, a drugu polovicu - Božić. Sve samo da iza plahte ne izviri zvijezda petokraka.

Partizane je sakrio Isus, kojem se često pomole kad idu u posjet najbližima u bolnici. Prekriveni su plahtom, skriveni od pogleda posjetitelja, koji vjerojatno i ne znaju kakvu tajnu krije platno sa Spasiteljem.

Marasovićeva instalacija

Sve djeluje kao zgodna instalacija, posve nevjerojatna kombinacija u režiji ravnatelja bolnice i šefa splitskog HDZ-a Duje Marasovića, koji je već pokazao kako zna spojiti nespojivo.

Je li možda ipak došlo vrijeme da Marasović konačno otkrije veo s Kneževićeva murala i pokaže što krije Isus s ulaza? Čemu nametnuti zaborav i skrivanje povijesti? Ne srami se partizana barba Luka, pa zašto bi Duje?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara