Čuli ste za opasnost koja prijeti od 5G mreža? To ne postoji

Čuli ste za opasnost koja prijeti od 5G mreža? To ne postoji
Ilustracija: EPA

JAVNE škole okruga Broward na Floridi dobile su 2000. godine alarmantno izvješće.

Kao i mnogi drugi dobrostojeći školski okruzi u to vrijeme, Broward je razmatrao uvođenje prijenosnih računala i bežičnog interneta u svoje učionice za 250.000 učenika. 

Je li bilo nekih opasnosti po zdravlje zbog kojih bi se trebalo brinuti? Okrug je od Billa P. Curryja, konzultanta i fizičara, zatražio da prouči ovo pitanje. Ta tehnologija, izvijestio je Curry, „vjerojatno će predstavljati ozbiljnu opasnost po zdravlje“. 

Grafikon koji je pogrešan

Najvažnije dokaze sažeto je prikazao u velikom grafikonu pod nazivom „Apsorpcija mikrovalova u moždanom tkivu (siva tvar)“, piše The New York Times.

Grafikon je pokazao dozu zračenja koju mozak prima i koja je rasla s lijeva na desno, s povećanom frekvencijom bežičnog signala. Nagib je isprva bio blag, ali kad je linija došla do bežičnih frekvencija povezanih s računalnim mrežama, krenula je ravno prema gore, pokazujući ozbiljnu razinu izloženosti. „Ovaj grafikon pokazuje zašto sam zabrinut“, napisao je dr. Curry. U njegovu izvješću detaljno se opisuje kako radiovalovi mogu posijati rak mozga, zastrašujuću bolest koja ubija većinu oboljelih.

S godinama se upozorenje dr. Curryja proširilo, te kako su se frekvencije mobitela, bazne stanice i lokalne bežične mreže povećavale, odjeknulo među obrazovnim radnicima, potrošačima i cijelim gradovima. U velikoj mjeri, rastuća tjeskoba zbog navedenih zdravstvenih rizika oko 5G tehnologije može se pratiti do jednog znanstvenika i jednog grafikona.

Međutim, dr. Curry je u krivu i njegov je grafikon pogrešan.

Pogrešno protumačio rezultate 

Prema stručnjacima za biološke učinke elektromagnetskog zračenja, radiovalovi postaju sigurniji na višim frekvencijama, a ne opasniji. Energije ekstremno visoke frekvencije, poput X-zraka, ponašaju se drukčije i predstavljaju opasnost po zdravlje.

U svom istraživanju dr. Curry se bavio studijama o tome kako radiovalovi utječu na tkiva izolirana u laboratoriju, te pogrešno protumačio rezultate kao da se stanice nalaze duboko u ljudskom tijelu. Njegova analiza nije prepoznala zaštitni učinak ljudske kože. Na višim radio frekvencijama koža djeluje kao barijera koja štiti unutarnje organe, uključujući mozak. Ljudska koža blokira čak i više frekvencije sunčeve svjetlosti.

„Ništa ne prodire“, kaže  Christopher M. Collins, profesor radiologije na Sveučilištu New York, koji proučava učinak visokofrekventnih elektromagnetskih valova na ljude. Grafikon dr. Curryja, dodaje, propustio je uzeti u obzir „učinak zaštite“. Dr. Marvin C. Ziskin, profesor emeritus medicinske fizike na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Temple, slaže se s tim. Desetljećima je dr. Ziskin istraživao mogu li takve visoke frekvencije posijati bolesti. Mnogi eksperimenti, dodaje on, podržavaju sigurnost valova visoke frekvencije.

Istraživanje završilo na senzacionalističkim stranicama

Unatoč dobroćudnoj procjeni medicinskog establishmenta, pogrešna izvješća dr. Curryja naglašavana su od strane senzacionalističkih web stranica, te su potaknula tekstove koji mobitele povezuju s rakom mozga i poslužila kao dokaz u tužbama za uklanjanje bežične tehnologije iz učionica. S vremenom, odjeci njegovih izvješća nahranili su ruske news stranice, poznate po poticanju dezinformacija o 5G tehnologiji. Ono što je započelo kao običan grafikon, postalo je primjer kako se loša znanost može ukorijeniti i procvjetati.

„I dalje mislim da postoje učinci po zdravlje. Savezna vlada morala bi to detaljnije istražiti“, rekao je dr. Curry. Nije on bio prvi koji je podržao ideju da napredak bežične tehnologije može donijeti nepredvidljive rizike. Istraživački novinar Paul Brodeur objavio je 1978. knjigu „The Zapping of America“ (Zračenje Amerike), koja se temelju na sugestivnim, ali često dvosmislenim dokazima koji ukazuju da rastuća uporaba visokih frekvencija može ugroziti ljudsko zdravlje.

Nasuprot tome, glas dr. Curryja bio je autoritativan. Tijekom 90-ih godina, nakon što su proračunske uštede dovele njegovu istraživačku karijeru kraju, postao je privatni konzultant. Diplomirao je fiziku (1959. i 1965.), te elektrotehniku (1990.). Njegova postignuća i desetljeća iskustva u saveznim i industrijskim laboratorijima, među kojima je Lawrence Livermore National Laboratory, učinili su ga jakim kandidatom za studiju okruga Broward.

„Bio je vrlo pametan tip“, prisjeća se Gary Brown, stručnjak za tehnologiju, koji je s dr. Curryjem radio na pripremi izvješća. Ali dr. Curry nije bio stručnjak za biologiju. Mogao je s lakoćom riješiti atomske i elektromagnetske zagonetke, ali nije imao formalnog obrazovanja u složenim biomedicinskim istraživanjima. Pišući iz svog kućnog ureda u okolici Chicaga, dr. Curry je 2000. godine poslao dva izvješća okrugu Broward, prvi u veljači, a drugi u rujnu. Drugo izvješće došlo je do nadzornika, školskog odbora i okružnom načelniku za sigurnost i upravljanje rizicima.

Nacionalna skupina kritičara bežične tehnologije

Grafikon frekvencija bio je mnogo detaljniji u drugom izvješću. Njegova uzlazna linija sadržava bilješke s preciznim lokacijama i dozama bežičnih mreža, te ispod toga, isto to za radijske, televizijske i mobitelske signale. Sve u svemu, izvješće dr. Curryja nameće novu temu kao ključnu za javno zdravlje. Upozorio je da su djeca posebno ranjiva na rizik po rak koji nosi bežična tehnologija. „Njihovi se mozgovi razvijaju“, napisao je u svom prvom izvješću.

Dr. Curry je pripadao nacionalnoj skupini kritičara bežične tehnologije, a njegova dva izvješća za okrug Broward uskoro su počela kružiti među industrijskim neprijateljima. Jedan je stigao do dr. Davida O. Carpentera, koji se desetljećima sukobljavao sa znanstvenim establishmentom oko zdravstvenih rizika radiovalova.

Karijera dr. Carpentera bila je impresivna. Diplomirao je magna cum laude na Harvardu 1959. godine i potom cum laude na tamošnjem medicinskom fakultetu 1964. Od 1985. do 1997. bio je dekan Fakulteta za javno zdravlje Newyorškog državnog sveučilišta u Albanyju, te 2001. postao ravnatelj tamošnjeg Instituta za zdravlje i okoliš, gdje i danas radi. U njegovom su životopisu stotine radova u časopisima, poslovi, stipendije, nagrade, savjetodavni odbori, knjige i pravne deklaracije.

Globalna kontroverza

Dr. Carpenter je 80-ih godina izazvao globalnu kontroverzu, tvrdeći da visokonaponski vodovi mogu uzrokovati leukemiju kod djece koja žive u njihovoj blizini. Pojavio se kao autoritet u Brodeurovoj knjizi iz 1989. godine „Currents of Death“ (Struje smrti). No savezni istražitelji nisu uspjeli pronaći čvrste dokaze koji bi potkrijepili ta upozorenja. Krajem 2011. godine dr. Carpenter je uključio grafikon dr. Curryja u tužbu kojom se javne škole u Portlandu u američkoj saveznoj državi Oregonu željelo prisiliti da napuste bežične računalne mreže. Tužbu su podnijeli zabrinuti roditelji.

Kao vještak, dr. Carpenter 20. prosinca 2011. u pravnoj izjavi rekao je da grafikon pokazuje kako se apsorpcija radiovalova u mozgu „povećava eksponencijalno“ kako bežična frekvencija raste, nazivajući to dokazom ozbiljne opasnosti po učenike. Grafikon „ilustrira problem koji bežična industrija stvara kretanjem prema višim frekvencijama“, rekao je Carpenter.

U odgovoru na takve argumente, industrija je naglasila kako poštuje vladine sigurnosne propise. Sudac u portlandskom slučaju rekao je kako sud nema nadležnost nad saveznim regulatornim pitanjima i odbacio tužbu. Unatoč neuspjehu. pravna izjava dr. Carpentera iz 2011., koja je uključivala i grafikon dr. Curryja, nastavila je privlačiti pozornost. Godine 2012. uključio ju je u svoje svjedočenje pred državnim odborom američke savezne države Michigana, koji je procjenjivao opasnosti bežičnih mreža, a uskoro je počeo kružiti među kritičarima bežične tehnologije.

Govorio protiv 4G mreže

A on je uočio novu opasnost. Između 2010. i 2012., frekvencije najnovije generacije mobitela (4G), porasle su u odnosu na tadašnje tipične bežične mreže. Dr. Carpenter sada je dobio mnogo veću i naizgled još hitniju metu, posebice zato što se mobiteli uglavnom drže čvrsto uz glavu.

„Sada ima mnogo više dokaza rizika po zdravlje, koji pogađaju milijarde ljudi. Status quo nije prihvatljiv“, rekao je predstavljajući svoje izvješće na 1400 stranica o opasnostima bežičnih mreža. Njegov BioInitiative Report, objavljen krajem 2012. godine, privukao je globalnu pažnju. Ali mainstream znanost odbacila je njegove zaključke. Dva istraživača s Oxforda opisala su izvješće kao „znanstveno diskreditirano“.

Nepokolebljivi dr. Carpenter radio je naporno kako bi prilagodio službenu znanost. Godine 2012. postao je glavni urednik kvartalnog stručnog časopisa Reviews on Environmental Health. Objavio je radove nekoliko autora, koji su podržavali alarmantna izvješća, kao i neke svoje. „Rapidni porast uporabe mobitela povećava rizik od raka, muške neplodnosti i neurobihevioralnih abnormalnosti“, napisao je dr. Carpenter 2013. godine.

Protiv 5G mreže

U sljedećim godinama, kako su frekvencije bežičnih uređaja nastavile rasti, povezani rizici od raka mozga često su se prenosili nekritički, često i bez doprinosa dr. Curryja i dr. Carpentera. Umjesto toga, aktivisti su njihove tvrdnje smatrali potvrđenim činjenicama moderne znanosti.

„Što je veća frekvencija, to je opasnije“, napisala je web stranica Radiation Health Risks o signalu s 5G tornjeva. Ideju je pod naslovom „Znanstvena diskusija“ ponovila slična web stranica 5G Exposed: „Visoke frekvencije su opasnije po zdravlje.“ Stranica je prepuna upozorenja za rak mozga.

Nedavno je dr. Carpenter za rusku televizijsku mrežu RT America rekao da najnoviji mobiteli predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju: „Uvođenje 5G je vrlo zastrašujuće. Nitko neće moći izbjeći zračenje.“ Posljednjih mjeseci ova je televizijska mreža emitirala seriju kritika 5G tehnologije. „Što je viša frekvencija, to je veća opasnost po žive organizme“, rekao je reporter RT-a u ožujku. Naglašeno je kako su djeca posebno ranjiva.

Novi mobiteli koristit će pojas radio frekvencija desetke puta viši od onih za koje je dr. Curry prije 20 godina ustanovio da će biti opasne po zdravlje učenika. Ali mainstream znanstvenici i dalje ne vide dokaze štetnosti radiovalova na mobitelu. „Ako su mobiteli povezani s rakom, morali bismo vidjeti barem neke promjene, a mi ih ne vidimo“, napisao je nedavno u Guardianu David Robert Grimes, koji istražuje rak na Oxfordu.

Najnoviji intervju

U nedavnom intervjuu dr. Carpenter je branio svoj stav o visokim frekvencijama: „Imate sve te dokaze da zračenje mobitela prodire u mozak.“ 

Ipak, nakon nekih rasprava, priznao je da više frekvencije zapravo imaju poteškoća pri ulasku u ljudsko tijelo: „Postoji određeni legitimitet u tom stajalištu.“ Istaknuo je da u gradovima 5G usluga zahtijeva postavljanje mnogih antenskih tornjeva, zato što zidovi, zgrade, kiša, lišće i ostali predmeti mogu blokirati visokofrekventne signale. 

„Zato su tornjevi tako blizu, valovi ne mogu prodrijeti.“ Ali ako ljudska koža blokira 5G signale, priznaje dr. Carpenter „možda to i nije tako važno.“

Danas 82-godišnji dr. Curry nije bio spreman popustiti. U jednom je razgovoru rekao kako više ne prati bežičnu industriju i odbacio bilo kakvu spoznaju da je počinio znanstvenu pogrešku. „Mogu oni reći što god žele. Prepustit ću mlađima u ovom poslu da shvate što je istina“, rekao je dr. Curry o svojim kritičarima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara