Čulig: Vlada kriva za politizaciju izbora ravnatelja KB-a Sestre milosrdnice

PREDSJEDNIK Upravnog vijeća Kliničke bolnice (KB) Sestre milosrdnice Josip Čulig smatra da je cijeli postupak oko izbora ravnatelja KB-a proveden regularno, ali je Vlada pridonijela politizaciji toga slučaja.

Čulig je danas Hini izjavio da bi Vlada trebala objasniti zašto je u osjetljivom trenutku izbora novog ravnatelja promijenila tri člana Upravnog vijeća bez obrazloženja. Takvo ponašanje Čulig ocjenjuje "legitimnim ali neobičnim".

Zbog takvog je Vladina poteza Vijeće raspisalo natječaj u jednome sastavu, a o izboru odlučivalo u drugome sastavu.

Također je neobično što, nakon imenovanja novih članova Vijeća, odluke o KB-u Sestre milosrdnice donose tri liječnika iz KBC-a Zagreb, pa je primjedba o tome iz Vinogradske bolnice na mjestu, kaže Čulig.

Političari su morali pokazati tu dozu osjetljivosti da u trenutku biranja ravnatelja ne mijenjanju sastav Vijeća, jer novi članovi mogu biti savršeni ljudi, ali je to politički neopravdano, istaknuo je Čulig.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o proceduri Čulig tvrdi da je pravni postupak, od raspisivanja natječaja do izbora, obavljen regularno, a izabran je jedini kandidat koji je ostao i ispunjavao uvjete.

Vijeće je za novog ravnatelja izabralo Marka Duvnjaka, dok je drugi kandidat, dosadašnji ravnatelj Zvonimir Kusić, odustao od kandidature smatrajući da se političkim pritiscima željelo spriječiti njegov izbor.

Čulig ocjenjuje da se pravno tumačenje odvjetnika Veljka Miljevića, na temelju kojega je iz KB-a zatraženo od ministra zdravstva Andre Vlahušića da poništi Duvnjakovo imenovanje, "više bavi politikom nego pravom".

On upozorava da se zbog politiziranja toga slučaja gubi mogućnost normalnog nadzora nad radom bolnice, jer je u Vijeću došlo do podjele na lobije - liječnika iz Vinogradske, liječnika s Rebra, te tri neopredijeljena člana.

Čulig napominje da od Vlade, unatoč traženju, nije dobio obrazloženje o zamjeni tri člana Vijeća i tko je predložio nove članove Vijeća.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara