Cure nove informacije o početku požara u Notre-Dameu, dva su velika problema

Cure nove informacije o početku požara u Notre-Dameu, dva su velika problema
Foto: EPA

FRANCUSKA policija i istražitelji još uvijek ne znaju kako je točno došlo do požara koji je u ponedjeljak navečer uništio katedralu Notre-Dame u Parizu.

No nakon pregledanih snimki sigurnosnih kamera, kao i amaterskih snimki slučajnih prolaznika, istražitelji vjeruju kako je požar počeo na centralnom dijelu krova, piše CNN.

Dva velika problema

Policijski izvori za CNN su također rekli kako se istražitelji fokusiraju na dva problema koja se tiču početka požara. Naime, kako se čini, moguće je da je postojao problem sa senzorima za vatru.

Drugi dio istrage, otkrili su istražitelji, vodi prema dizalima koja su napravljena za radnike koji rade na skeli. No nisu dali više detalja o ovome.

Vatra je, podsjetimo, uočena u 18:43. Tada je plamen već bio tri metra visok. Prvi alarm se oglasio u 18:15. Tada nitko još ništa nije vidio.

Također, kako se ranije pisalo, istražitelji za sada vjeruju kako je do požara mogao dovesti kratki spoj na električnim instalacijama. Izjavio je to prije dva dana francuski dužnosnik koji je želio ostati anoniman, a za kojega francuski mediji pišu da je blizak istrazi.

Dodao je kako se sve tek treba dokazati jer istražitelji još uvijek iz sigurnosnih razloga nemaju dozvolu da u katedrali izvrše opsežnu pretragu.

Katedrala je gorjela satima, ali konstrukcija je izdržala

Podsjetimo, poznata katedrala i jedan od simbola Pariza planula je u ponedjeljak poslijepodne, a gašenje je trajalo cijelu noć. Šteta je ogromna, no konstrukcija katedrale je ipak izdržala pa će ista moći biti obnovljena za što se već skupilo stotine milijuna dolara.

No, svejedno, šteta koju je napravio požar je neprocjenjiva jer se radi o kulturnom i povijesnom dobru. Cijeli krov i drvene grede katedrale te 93 metra visok toranj uništeni su u požaru, a strop se srušio na nekoliko mjesta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara