Čuvari sekularne države: Evo zašto turska vojska izvodi vojni udar

Čuvari sekularne države: Evo zašto turska vojska izvodi vojni udar

Ilustracija: FAH

U TURSKOJ je u tijeku vojni udar. Vojska je blokirala promet na glavnim mostovima, nad Ankarom nadlijeću vojni zrakoplovi, državna televizija je izbačena iz etera, a blokirane su i društvene mreže.

>> VOJNI UDAR U TURSKOJ: Na ulicama Istanbula ratuju vojska i policija, generali tvrde da je Erdogan svrgnut

U međuvremenu se doznaje kako se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan navodno nalazi na godišnjem odmoru u Bodrumu.

Turske vojne elite već godinama ulaze u diskretne i manje diskretne sukobe s (na početku blago islamističkim, a sada već intenzivno islamističkim) režimom predsjednika Erdogana.

Vojska u Turskoj tradicionalno ima značajnu ulogu u sigurnosno-političkim sferama. U modernoj Turskoj, vojska je preuzela ulogu zaštitnika Atatürkovog naslijeđa (Mustafa Kemal-paša - Atatürk bio je turski general i državnik, prvi predsjednik Republike i modernizator Turske koji je odvojio crkvu od države te uveo ravnopravnost žena), sekularne države i parlamentarizma.

I sami osnivači moderne Turske bili su bivši generali koji su znali pretvoriti vojnu organizaciju zemlje u partnera, kako bi zajedno s njime ostvarili zacrtane ciljeve. Uloga turske vojske već skoro cijelo jedno stoljeće bila je i jest obrana ustavnog poretka definiranog Ustavom iz 1924. godine.

Čuvari sekularne države

Upravo na tome počiva shvaćanje uloge vojske kao nadstranačkog čuvara nacionalnih interesa. Nekoliko ranijih vojnih intervencija od 60-ih godina pa sve do danas utabalo je obrazac akumulacije privilegija od strane vojske nakon svakog pojedinog ustanka.

> Kronologija: Turska vojska u 65 godina izvela četiri državna udara

Sve to pomoglo je stvaranju čuvarskog mentaliteta vojske te uvjerenja da je upravo vojska jedini čuvar republikanske države i svih njezinih vrijednosti, neovisno o tome radi li se o vanjskim ili unutarnjim neprijateljima.

Turska vojska u više je navrata dala do znanja Erdoganu kako nije spremna odustati od svoje uloge čuvara te je jasno artikulirala svoje namjere da djeluje kao korektiv korupciji i sebičnim ambicijama pojedinaca koje bi mogle dovesti nacionalne interese u opasnost. Zadnjih godina vojni krugovi artikulirali su stav o tome da se neće izravno miješati u dnevnu politiku, ali i kako su spremni na izravnu intervenciju u slučaju da bude ugrožena sekularna država.

S obzirom na tekuće događaje, sasvim je moguće da "čuvari sekularne države" do kraja sutrašnjeg dana preuzmu potpunu kontrolu nad zemljom. Naime, vojska je već objavila kako je preuzela vlast u zemlji, i to s ciljem "obnove slobode i demokracije", piše Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara