CYBER NAPAD Drugi napad u dva mjeseca izazvao kaos diljem svijeta: "Bio je amaterski"

CYBER NAPAD Drugi napad u dva mjeseca izazvao kaos diljem svijeta: "Bio je amaterski"
Foto: Twitter
 
VELIKI kibernetički napad, za koji se vjeruje da je najprije pogodio Ukrajinu, prouzročio je u srijedu kaos diljem svijeta, a hakeri su u utorak iskoristili rupu u Windowsima za koju je Microsoft već objavio 'zakrpu', priopćila je ta tvrtka.
 
Ukrajinska vlada izvijestila je da je uspjela u potpunosti riješiti problem te da su kompjutorske mreže operabilne. Virus se vrlo brzo proširio, paraliziravši desetke svjetskih tvrtki diljem Europe i Sjedinjenih Država.
 
Stručnjaci napad smatraju amaterskim: "Cilj nije bio novac"
 
"Stanje u Ukrajini je pod punom kontrolom specijalista za kibernetičku sigurnost", stoji u priopćenju ukrajinske vlade.
 
U Austriji su mete napada bile dvije međunarodne tvrtke sa sjedištem u Beču, kazao je u srijedu glasnogovornik savezne kriminalističke policije.
 
"Software koji su ga koristili hakeri lošiji je nego tijekom prethodnih napada. Naime, korisnici ne uspijevaju ni pokrenuti kompjuter, već na zaslonu vide poruku kojom su obaviješteni da im je PC inficiran te uputu o tome na koji način uplatiti bitcoine u protuvrijednosti od 300 američkih dolara", rekao je glasnogovornik bečke policije Vincenz Kriegs-Au za APA-u.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Ponuđena adresa za isplatu vrlo je brzo ugašena. Način na koji je napad izvršen stručnjaci smatraju amaterskim te nagađaju kako cilj napada virusom nije bilo iznuđivanje novca, već jednostavno izazivanje štete na kompjuterskim sustavima diljem svijeta.
 
Pad sustava u najvećim tvrtkama diljem svijeta
 
U Švicarskoj je kibernetički napad pogodio šest tvrtki, a u Sjedinjenim Državama veliku odvjetničku tvrtku DLA Piper te sjedište farmaceutskog diva Mercka, kao i veliku tvrtku za proizvodnju hrane Mondelez, koja proizvodi čokoladu Milku i kekse Oreo.
 
Napadi su prijavljeni i u Aziji. Indijsko ministarstvo prometa i brodogradnje izvijestilo je da je prekinut rad jednog od terminala u najvećoj luci Mumbaiju. Posao se obavlja tako da se kontejnerima upravlja ručno, no zbog toga dolazi do prekapacitiranosti, rekao je jedan od dužnosnika  luke.
 
Među pogođenima su i ruska državna naftna kompanija Rosneft and Bashneft, britanska oglašivačka agencija WPP i nizozemska špediterska tvrtka TNT Express. Nekoliko tvrtki se još uvijek bori s problemom, no stanje u Ukrajini svima daje tračak nade.
 
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u srijedu je istaknuo potrebu za zajedničkom međunarodnom akcijom koja bi pridonijela borbi protiv kibernetičkog kriminala. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara