D. Jelčić: Pitanjem gledateljima "Latinica" povrijedila Ustav

AKADEMIK Dubravko Jelčić uputio je Ustavnom sudu dopis s pitanjem smije li HRT u svojim emisijama gledateljima postavljati referendumsko pitanje protivno Ustavu, a povod za to mu je pitanje gledateljima HTVove emisije "Latinica" jesu li za europske ili balkanske integracije.

Jelčić, naime, smatra da je tim pitanjem, postavljenim gledateljima "Latinice" 23. svibnja, povrijeđena odredba Ustava (članak 141. stavak 2) kojom se zabranjuje pokretanje postupka udruživanja RH u saveze s drugim državama u kojem bi udruživanje dovelo, ili moglo dovesti do obnavljanja jugoslavenskog državnog zajedništva, odnosno neke balkanske državne sveze u bilo kojem obliku.

Zbog sastava sudionika emisije, njezinog sadržaja i režije, Jelčić smatra da je ta "Latinica" imala karakter pripreme za pokretanje postupka udruživanja Hrvatske u saveze koji su Ustavom zabranjeni.

U uredu predsjednika Ustavnog suda Hini je potvrđeno da je Jelčićev dopis zaprimljen i da će mu se na njega odgovoriti. Kažu da je riječ o dopisu koji nema karakter formalnog podneska, tužbe ili zahtjeva za ocjenom ustavnost o kojemu bi suci morali odlučivati u vijeću ili na zajedničkoj sjednici. Iz dosadašnje prakse pokazalo se da je sud u takvim slučajevima podnositeljima odgovarao kako nije nadležan za odlučivanje.

Ove je godine Ustavni sud zaprimio 157 takvih dopisa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara