Da bi se domogao Mercatora, Todorić nudi Slovencima ulazak na hrvatsko tržište energetike

Foto: vlada.hr

OKO PRODAJE Mercatora Ivici Todoriću i njegovom Agrokoru, za sada nema ništa, ako je suditi prema tekstu kojega su danas objavile slovenske Finance. Naime, direktor Pivovarne Laško Dušan Zorko danas će na sastanku s bankarima pokušati naći dogovor o prodaji 60 posto Mercatora, a navodno bi trebala na prodaju  biti ponuđena i Pivovara Laško.

Bez neposrednih konkurenata?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novina je u tome da bi se trebao navodno raspisati novi krug prodaje Mercatora, a na kojemu neće smjeti sudjelovati "neposredni konkurenti". Na listi neposrednih konkurenata je i Agrokorov Konzum kao i austrijska Billa koja je već prisutna u Hrvatskoj ili recimo belgijski Delhaize, čija je nedavna akvizicija srpska Delta. Finance pišu da nije čudno da je prodaja Mercatora oživjela priče o slovenskom nacionalnom interesu.

No, čini se da takav scenarij za sada ne brine Todorića jer se uzda u - politiku. Tako se spominje Agrokoru blizak lobist Tomaž Lovše koji je pak blizak slovenskom ministru financija Križaniču inače jednom od najvećih protivnika prodaje Mercatora Agrokoru, a koji  se dovodi i u vezu s premijerom Borutom Pahorom.

Obećao i energetiku

Todorić je navodno u želji da se domogne Mercatora obećao i pomoć u otvaranju hrvatskog tržišta za njihove investicije u energetiku. Finance navodi da se već dugo vremena govori o prodaji Laškog te da postoje zainteresirani kupci poput CVC Capital Partners i Carlyle Group, jednog od najvećih svjetskih investicijskih fondova. Među zainteresiranima su i neki strateški partneri - poput nizozemskog Heinekena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara