"Da je Nedeljković ostala u karlovačkoj bolnici, i danas bi bila na nogama"

"Da je Nedeljković ostala u karlovačkoj bolnici, i danas bi bila na nogama"

DOK srbijanski mediji pišu o rezultatima obdukcije niškog Zavoda za sudsku medicinu, koji je, kako pišu, ustanovio da su smrt 61-godišnje Zdravke Nedeljković, treće žrtve slijetanja splitskog autobusa kod Karlovca prije 10-ak dana, prouzročile ozljede koje nisu na vrijeme dijagnosticirane, te krivnju automatski prebacuju i na Klinički centar u Karlovcu u kojemu je pacijentica nakon nesreće boravila, u istom Kliničkom centru koji je unesrećenoj pružio liječničku pomoć netom nakon nesreće, kako nam kažu, još uvijek nisu primili nikakvo službeno priopćenje o eventualnoj tužbi kćeri unesrećene, Izolde Anđelković, koja je navodno najavila tužbu protiv karlovačke bolnice.

Kako nam kaže ravnateljica Kliničkog centra u Karlovcu dr. Gordana Pavan, bolnica o ničemu nije službeno obaviještena, o cijelom je slučaju doznala putem medija, no, ukoliko i dođe do tužbe, bolnica posjeduje urednu dokumentaciju o liječenju preminule pacijentice, iza koje čvrsto stoji.

Zdravka Nedeljković preminula je, podsjećamo, 16. kolovoza nakon hitne operacije u Nišu tijekom koje su, kako izvještavaju srpski mediji, otkriveni naprsnuće slezene, perforacija čira i obilno krvarenje u trbušnoj šupljini. Nedeljković je, nakon povratka iz Hrvatske, upućena u niški Klinički centar gdje je također bila pregledana te je u utorak navečer i otpuštena iz bolnice. Međutim dan kasnije stanje joj se, kako je prepričala kći preminule, drastično pogoršalo.

Obdukcijom tijela preminule Zdravke Nedeljković utvrđen je veći broj ozljeda kostiju, prsnog koša, ključne kosti i trbuha koje nisu dijagnosticirane tijekom liječenja u karlovačkoj bolnici. Ove ozljede prouzročile su smrtni ishod do kojeg je došlo zbog upale trbušne maramice, koja je posljedica čira na dvanaesniku, navodi se u priopćenju niškog Zavoda za sudsku medicinu, a kojega su prenijeli tamošnji mediji.

"Prije desetak dana bili smo heroji, a sada smo kriminalci"

Dr: Zlatko Grbačić, šef kirurgije u karlovačkom Kliničkom centru, kaže nam kako su optužbe za koje je doznao putem medija "vrlo neugodne i ružne". Prije desetak dana, kada se nesreća dogodila, bili su, kaže, heroji, a sada su "kriminalci".

"Kada se dogodila nesreća i kada smo pomogli unesrećenima, nitko od medija iz Beograda nije zvao da pita kako su pacijenti, ali zato kada je afera u pitanju, onda svi zovu", ogorčen je dr. Grbačić, koji kaže kako posao kirurga obavlja već dugi niz godina, te kako nema strpljenja za neosnovane optužbe koje narušavaju ugled karlovačke bolnice.

Grbačić objašnjava kako je Nedeljković u karlovačku bolnicu primljena u petak, 10. kolovoza, na dan nesreće, te da se u njoj zadržala tijekom vikenda, a u ponedjeljak oko 14 sati je samoinicijativno otišla kući, iako je njihov savjet bio da u bolnici ostane još par dana.

"Kći preminule, koja nas danas optužuje, sama je došla po nju u ponedjeljak i kazala kako ju vodi kući. Mi smo joj rekli da nema razloga za žurbu, no da je pacijentica, ako ju doista želi voditi kući, u stabilnom stanju i da može podnijeti put. Pacijentica je preminula pedesetak sati nakon otpuštanja iz naše bolnice, da je kojim slučajem preminula na putu iz naše bolnice do Niša, snosili bismo punu odgovornost", kaže Grbačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim toga, ona je i u niškoj bolnici pregledana, nakon čega su ju uredno pustili kući, tek nakon toga njoj je pozlilo i vratila se u bolnicu", nastavlja Grbačić. Naprsnuće slezene i perforacija čira izazvali su, kako pišu srpski mediji, obilno krvarenje, te je Nedeljković preminula. Zadnji pregled u karlovačkoj bolnici obavljen je u ponedjeljak u 14 sati, netom prije nego što je pacijentica puštena kući, kaže Grbačić, a čir od perforacije kojega je umrla, mogao se razviti u kratkom vremenu zbog stresa.

"Tijekom subote rađena je rutinska kontrolna slika pri čemu je pacijentici slikan i gornji dio trbuha, da je bilo kakvog čira, mi bismo to vidjeli", kaže Grbačić.

Obdukcijom tijela preminule Zdravke Nedeljković utvrđen je, prema priopćenju niškog Zavoda za sudsku medicinu, veći broj ozljeda kostiju prsnog koša, ključne kosti i trbuha koje nisu dijagnosticirane tijekom liječenja u karlovačkoj bolnici.

"Da je ostala još par dana u bolnici, i danas bi bila na nogama"

"U našoj bolnici pacijentici je utvrđena ozljeda lijeve strane prsnog koša, ozljeda ključne kosti pri čemu je u otpusnom pismu napravljen propust i to nije napisano, no napisano je da pacijentica ima "naprtnjaču" na sebi, a zna se zašto se "naprtnjača" stavlja. Ako bude trebalo ići do suda, mi imamo rengensku snimku na kojoj joj je utvrđena  spomenuta ozljeda. Isto tako, tri sata unutar prijema pacijentice pregledan joj je trbuh, i utvrđeno je da ozljeda trbuha nema. Osim toga, ni pacijentica se tijekom boravka kod nas nije žalila na bolove u trbuhu, imala je uredan rad crijeva i čak dvije stolice. Ustanovljeno je i da su joj slomljena četiri rebra, od 4. do 7. s lijeve strane, s tim da se neka napuknuća, ako ih je bilo, na rengenu i ne moraju vidjeti", objašnjava Grbačić, koji kaže kako zbog navedenih optužbi postoji mogućnost i da on osobno, ili bolnica, nekoga tuži.

Nedeljković je, naglašava još jednom Grbačić, preminula nakon što je uredno puštena i iz niške bolnice. Radilo se, nastavlja, o ljubaznoj ženi, koja je iz njihove bolnice otišla u "subjektivno stabilnom stanju" i "na nogama".

"Iz bolnice, dakle, nije čak otišla ni u invalidskim kolicima, nego hodajući, još se i pozdravljala sa svima, zahvaljivala nam na pomoći. Njezina je kći došla po nju "volkswagenom" za kojega je rekla da je na stražnja sjedala postavila jastuke kako bi njezinoj majci putovanje bilo ugodnije", prepričava Grbačić, te dodaje kako je pacijentica kući puštena s "besprijekornim dokumentima".

"Kod nas još uvijek leži pet pacijenata koji su stradali u autobusnoj nesreći, a koji su iz Srbije. Da se i Nedeljković, kako smo joj savjetovali, zadržala još par dana, još uvijek bi, jamčim, bila na nogama", zaključuje Grbačić.

B.S.
Foto:Cropress.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara