Dačić divljao u New Yorku, kosovska ambasadorica objavila snimku

Dačić divljao u New Yorku, kosovska ambasadorica objavila snimku
Foto: Twitter

MINISTAR vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić divljao je nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku. Kako je na svom Twitter profilu objavila ambasadorica Kosova pri UN-u Vlora Çitaku, Dačić se verbalno sukobio s delegacijom iz Prištine.

Ona je napisala kako je Dačić vikao i vrijeđao nju i delegaciju.

"Nakon današnjeg zasjedanja, dok sam razgovarala s delegacijama SAD-a i Velike Britanije, srpski ministar vanjskih poslova je došao do mene vičući i vrijeđajući mene i kosovsku delegaciju", objavila je Çitaku. "Ti s kojima sjediš su vaši kolonizatori", rekao joj je Dačić.

Dačić: Kosovske vlasti spremaju napad

Dačić je jučer na sjednici Vijeća sigurnosti kazao kako postoje obavještajna saznanja da Priština planira provesti unilateralne akcije, koje bi mogle potaknuti destabiliziranje sjevera Kosova, većinski naseljenog Srbima.

Dačić je za Glas Amerike (VOA) poslije sjednice Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak rekao da je jedna od tih akcija bila i nedavna „navodno policijska, u kojoj je upotrijebljeno više od 70 borbenih vozila i primijenjena sila" prema onima koji su privođeni.

Sljedeći cilj Prištine, ustvrdio je Dačić, mogao bi biti napad na rudarsko-metalurški kombinat Trepča odnosno, po njegovoj ocjeni, „osvajanje Trepče“.

„Jedan od ciljeva bi mogao biti i podmetanje raznih eksplozivnih naprava širom sjevera Kosova i Metohije. Postoje takva saznanja i mi smo to podijelili sa zapadnim partnerima i oni sve to znaju“, naveo je Dačić.

Srbijanski šef diplomacije upozorio je u svom govoru pred VS UN-a u ponedjeljak i da, prema saznanjima Beograda, kosovske vlasti spremaju napad na sjever Kosova i upitao hoće li VS UN-a zaštiti Srbe ili ne, pozivajući dužnosnike UN da ozbiljno shvate njegovo upozorenje.

Dačić je potom u intervjuu za Glas Amerike (VOA) rekao da je to „veliki izazov“ i da je zato upozorio KFOR, jer im je zadatak da „štite sve građane, bez obzira jesu li Srbi ili Albanci“, da spriječi napad na sjever Kosova.

"Ukoliko to KFOR ne napravi, dolazimo u veliki rizik za destabiliziranje čitave regije", naveo je Dačić, ustvrdivši da su svi na sjednici VS UN takve vijesti primili s velikim zanimanjem i pozornošću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara