Dačić dosta očekuje od hrvatskog predsjedanja EU-om

Dačić dosta očekuje od hrvatskog predsjedanja EU-om
Screenshot: RTS

SRBIJA očekuje od Hrvatske da preuzimanjem predsjedanja Vijećem Europske unije pridonese politici proširenja Unije, a da metodologija pristupnog procesa bude definirana do svibanjskog summita EU-Zapadni Balkan u Zagrebu, izjavio je u ponedjeljak srpski šef diplomacije.

"Predsjedanje Vijećem EU-a ovih dana preuzela je Hrvatska, a od nje očekujemo, kao države iz naše regije i članice koja se zadnja pridružila EU, da pruži poseban doprinos politici proširenja", rekao je Ivica Dačić na domjenku za diplomatski zbor i urednike beogradskih medija.

Od summita EU-Zapadni Balkan Dačić očekuje "konkretan rezultat i da do tada bude u potpunosti jasna metodologija pristupnog procesa Uniji". 

"Za države koje su već odmakle s integracijom i otvorile više od polovice pregovaračkih poglavlja, kao što je Srbija, dinamika procesa mora biti unaprijeđena s jasnom političkom podrškom", rekao je Dačić.

Komentirajući značaj koji za eurointegracije ima jačanje odnosa u regiji, istaknuo kako je Srbija tijekom prošle godine "s najvećim brojem susjednih i zemalja jugoistočne Europe" očuvala "visoku razinu političkih i ekonomskih odnosa".

Te je odnose ilustrirao navodeći primjere zajedničkih sjednica vlada s Mađarskom i Slovenijom te treći sastanak Visokog vijeća za suradnju Srbije i Grčke, uz potpisivanje Zajedničke deklaracije o uspostavljanju strateškog partnerstva između dviju država.

Dačić je podsjetio i da je Srbija inicijator formiranja regionalne zone slobodnog kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala - tzv. mini Schengena - uz uvjerenje da će ta inicijativa "imati nesumnjivo pozitivan utjecaj na odnose u regiji".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara