Dačić poručuje: Hrvatska i Srbija trebaju riješiti svoje probleme "bez upliva sa strane"

Dačić poručuje: Hrvatska i Srbija trebaju riješiti svoje probleme "bez upliva sa strane"

Foto: FAH

SRPSKI šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je na Bledu da su odnosi Srbije i Hrvatske ključni za odnose u regiji i poručio da trebaju smirivati situaciju, a ne podgrijavati je, prenose beogradski elektronički mediji.

Dačić je novinarima na marginama Bledskog strateškog foruma rekao da se nije mnogo napredovalo u rješavanju pitanja razgraničenja s Hrvatskom, te da se Srbija više zalaže za rješavanje problema otvoreno i dijalogom nego za arbitražu.

"Nismo dalje odmakli od konstatiranja da - nema dogovora", izjavio je Dačić, podsjetivši kako je pristup Srbije u rješavanju tog problema da granica ide sredinom Dunava, a Hrvatska drugi - katastarski pristup.

Arbitraža

Ako ne bude postignut kompromis, Dačić je, kako prenose beogradski mediji, rekao da će se vjerojatno tražiti arbitraža.

"Nismo se nikad izjašnjavali da se ide na arbitražu. Mi želimo da se ti problemi riješe neposredno", poručio je Dačić, koji je i prvi potpredsjednik vlade Srbije

Dačić je ocijenio kako obje države trebaju pokazati da nešto mogu uraditi "i bez upliva sa strane".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S hrvatske strane nije bila velika zainteresiranost za rješavanje tog pitanja. Ja sam bio ministar vanjskih poslova posljednje tri godine, a prije toga premijer i prvi sam pričao s (bivšim hrvatskim premijerom) Zoranom Milanovićem o potrebi formiranja radnih skupina za rješavanje otvorenih pitanja između dviju zemalja. Ali, poslije toga nije se dogodilo ništa, nismo daleko odmakli", rekao je Dačić, napomenuvši kako "pitanje granica nitko ne postavlja kao hitno".

Rješavanje problema

Srbijanski šef diplomacije pozitivno je ocijenio najavljeni sastanak šefova država Srbije i Hrvatske, ocijenivši kako je "dobro da se razgovara", te da "treba raditi na poboljšanju odnosa".

"Ne treba samo govoriti, treba raditi na rješavanju problema", poručio je Dačić na rubu Bledskog strateškog foruma.

Komentirajući prosvjednu notu uručenu hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu u povodu paljenja tjednika SNV-a Novosti tijekom prosvjednog skupa  u Zagrebu, Dačić je rekao da su te note "uobičajeno diplomatsko sredstvo".

"Kad Šešeljeve pristaše zapale hrvatsku zastavu - uslijedi prosvjedna nota. Ne očekujemo da je svaka nota od povijesnog značenja, ali bolje da ne dolazimo u situaciju da se note uopće šalju. Treba smirivati situaciju, lako ju je podgrijavati", poručio je srbijanski šef diplomacije.

Arbitraža između Hrvatske i Slovenije

Dačić je izbjegao izravno odgovoriti kakvo je stajalište Srbije o arbitražnom rješenju za slovensko-hrvatsku granicu.

"Mi i Hrvati dovoljno imamo problema da bismo mi sad još sudjelovali i u slovensko-hrvatskim problemima... Ne ulazimo u meritum slučaja - tko je u pravu, tko nije u pravu. Možemo eventualno raspravljati treba li poštovati odluke arbitraže ili ne. Vjerojatno, ako je netko ušao u arbitražu da treba poštovati odluke arbitraže", objavila je TV N1 Dačićevu izjavu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara