dadilje s certifikatom - od listopada pomoć zaposlenim roditeljimaZAGREB, 6. srpnja (Hina) - Osim "baka servisa", jaslica ili vrtića, od listopada će zaposlenim roditeljima za čuvanje djece u Zagrebu i šire, biti na raspolaganju i 35 dadilja, posebno educiranih i s certifikatom Državnog zavoda za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži. L

Ravnateljica Zavoda Adinda Dulčić je izvijestila da je ovog proljeća Zavod raspisao natječaj za dadilje na kojem su od 340 prijavljenih kandidata, odnosno njih 130 koji su pristupili testiranju, izabrani oni koji su pokazali najpoželjnije osobine za čuvanje djece. Među prijavljenim kandidatima bilo je i sedam muškaraca.

Osim više i visoke stručne spreme društveno-humanističkog smjera, koja je bila prvi formalni uvjet za pristupanje natječaju, kandidati su morali proći i nekoliko "filtera".

Tako je, osim općeg upitnika s podacima o školovanju, radnom, bračnom, roditeljskom i stambenom statusu, prvi selekcijski filter bio test emocionalne inteligencije, a drugi filter upitnik ličnosti kojim se ispitivala emocionalna nestabilnost, otvorenost ka iskustvima, ekstraverzija, savjesnost i ugodnost.

Također se ispitivalo i pristustvo psihopatoloških indikacija, a kandidate su, nakon projektivnog testa ličnosti, po grupama, na koncu, usmeno ispitale dvije ispitne komisije.

Tako je izabrano najboljih 35 za prvu grupu polaznika tečaja za dadilje koji će započeti u rujnu, a edukaciju će provoditi tim stručnjaka iz predškolskog odgoja, obiteljske pedagogije, zdravstva, obrta i poduzetništva, zdravstva tj. rane dijagnostike i dr.

Tečaj će se temeljiti na predavanjima i vježbama radioničkog tipa, a kandidati će polagati i praktičnu nastavu u dječjim vrtićima, sve zajedno u trajanju od mjesec dana. Tečaj će se provoditi u suradnji s Učiteljskom akademijom, a program je podržan i od struke i Zavoda za unaprijeđenje školstva, rekla je ravnateljica Zavoda Adinda Dulčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svi koji polože završni test znanja i vještina dobit će verificirani certifikat da su educirani za dadilju što bi ujedno bila i polazna osnova za organiziranje izvaninstitucionalne skrbi o djeci dojenačke i mlađe predškolske dobi. Certifikat može poslužiti za otvaranje obrta, agencije tj. servisne službe, ili za sklapanje ugovora sa dječjim vrtićima, naglasila je Dulčić.

Na natjačaj se javilo najviše odgajatelja, nastavnika i profesora, socijalnih radnika i defektologa i to od 26 do 30, ali i od 40 do 50 godina iz Zagreba i Zagrebačke županije te središnje Hrvatske, Primorja, Istre i Dalmacije.

Školovanje dadilja nije jeftino pa je u pilot-projektu Državni zavod preuzeo financiranje, a daljnji tečajevi će ovisiti o raspoloživim sredstvima, napomenula je Dulčić.

Prema anketi "Targeta" koju je naručio Zavod, za dadilju s ceritifikatom roditelji su spremni platiti 10 kuna po satu za svako dijete ili najviše oko 2.200 kuna mjesečno, s tim da bi se puni iznos sufinancirao kao i u vrtićima.

Dulčić kao glavni motiv za "Projekt dadilje": izvaninstitucionalna skrb o djeci dojenačke i mlađe predškolske dobi navodi podatak da je još uvijek mali broj vrtića prilagođen za prihvat djece mlađe od godine dana i to uglavnom u velikim gradovima Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci i Puli premda je, po zakonu, to njihova obveza još od 1997.

Naime, u zadnje vrijeme sve veći broj majki vraća se na posao nakon iskorištenih prvih 6 mjeseci porodnog dopusta. Uz to, mnogi vrtići i jaslice imaju radno vrijeme koje nije usklađeno s radnim vremenom roditelja, a i s obzirom na psihofizičke karakteristike djece te dobi, primjereniji je njihov boravak u manjim grupama.

Pokazalo se da svako djete mlađe od godinu dana zahtijeva individualan rad jer je emocionalno, socijalno i psihološki vezano uz mali broj osoba, a za to je dadilja s certifikatom idealan izbor.

U Zavodu razmišljaju i o eksperimentalnom programu uvođenja jaslica i vrtića u velike tvrtke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara