Dado Topić u borbi s pravosuđem: Ispada da sam ja genetski predisponirani prevarant!

"JA UPORNO čekam svoj trenutak istine", kaže Dado Topić, kojeg mediji u posljednjih sedam godina uvelike razapinju, ponajviše zbog sudske trakavice u kojoj on igra glavnu ulogu, dok se svi njegovi rock'n'roll momenti spominju tek kao tendenciozna etiketa na kojoj stoji "ostarjela rock zvijezda" koja je "na sudu zbog prijevare".

Topić je 2001. godine navodno posudio čitavih 94 tisuće njemačkih maraka od osječkog poduzetnika Azemira Krupića. Takvo što "dokazuju" dvije potvrde, jedna koja je 17. travnja 2001. otipkana na pisaćoj mašini i druga, koju je 21. svibnja iste godine netko vlastoručno napisao. Ispod obje stoje Topićevi potpisi, ali nije sigurno jesu li oni nastali prije sadržaja samih potvrda.

"Ja sam čovjeku potpisao ne deset, nego role papira, ali kao autograme", navodi Topić koji je s Krupićem imao dogovoren posao na projektu "Red influence".

Isti dokumenti nikad nisu ovjereni kod javnog bilježnika, a ne postoje ni pouzdana saznanja da je cjelokupan iznos Topić ikad preuzeo. Sud je vjerovao na riječ Krupiću i njegovim bližnjima, dok suprostavljanje Topića nije uzeo u razmatranje. Takvo što i on sam, kaže, pokušava dokazati.

"Ispada da sam ja genetski predisponirani prevarant"

"Ispada da sam ja genetski predisponirani prevarant", kaže, naglašavajući kako je sud pretpostavio da bi takve svote novca Krupić logično mogao imati jer je poznat kao osječki poduzetnik. "Novac iza sebe ostavlja nekakav trag, pogledajte moje računovodstvo, pa 94 tisuće maraka nisu male pare", kaže Topić, sumnjajući u iskrene namjere svog bivšeg poslovnog suradnika.

Prva tužba protiv Topića podignuta je 25. veljače 2002. godine. Istom je odvjetnik Krešimir Rastija u ime tužitelja Krupića tražio povrat duga od 50 tisuća maraka na koje se navodno obvezao Topić. Kao jamstvo Topić je Krupiću u privremeno vlasništvo predao famozni Titov Cadillac Sedan de Ville, tako bar stoji u prvoj potvrdi, a ukoliko do povrata duga 1. rujna 2001. ne dođe, Krupić će postati 50-postotni suvlasnik vozila.

Tužba je uslijedila nakon što do isplate nije došlo, pa i zbog toga što Topić nije htio prepustiti polovicu svojeg oldtimera. Topić objašnjava kako se vozilo kod Krupića nije našlo zbog prebijanja duga nego zbog snimanja video spota za remake pjesme "Selma", grupe Bijelo dugme, a u okviru spomenutog projekta. Ni potonje sud nije, kaže, pokušao preispitati.

Tuženik do 14. srpnja 2003. nije vratio ama baš ništa, navodi odvjetnik Hrastija u drugoj tužbi koju je podnio protiv Topića, a kojoj je priložio i drugu potvrdu od 21. svibnja s dodatnih 44 tisuće njemačkih maraka duga. Zašto je ista toliko dugo ležala u Krupićevoj ladici, sudu - priča Topić - očito nije bilo važno.

Krupić nije imao čime opravdati svoje navode, tvrdi Topić, pa je tako s odvjetnikom Hrastijom raspredao u podnesku sudu od 23. travnja 2004. - što je točno njega motiviralo na prijevaru, kao i okolnosti pod kojima je to učinio. Naime, tada se na sudu pojavljuje predugovor od 16. svibnja 2001. kojim je Krupić dogovorio kupnju kuće u istarskom Momjanu i to za 84 tisuće maraka.

Ujedno se navodi da će sav iznos podmiriti Topić u ime duga. Ali zašto bi on to morao platiti kada je on do tada dugovao "samo" 50 tisuća maraka? "Možda je Krupić znao kako će mi točno pet dana poslije posuditi još 44 tisuće", pojašnjava Topić.

Krupić nakon toga pažnju suda preusmjerava na Topićevo ugostiteljstvo u Poreču. Tamo je prošlogodišnji uzdanik Hrvatske na Eurosongu otvorio restoran koji i nije baš najsjajnije poslovao pa je upao u dugove. Ostaje dužan 50 tisuća maraka, pokušava dokazati Krupić, a to navodi kao krucijalni razlog posudbe. Krupić je Topiću prvo posudio 50 tisuća za zakup, a potom i 44 tisuće za uređenje prostora.

Dokaz o tome po nalogu sutkinje šalje 28. travnja 2004. Luciano Daris, direktor sektora za nabavu i tehnologiju "Plave lagune". On izjavljuje da Topić od travnja do kolovoza 2001. duguje tih 50 tisuća kuna. "Ali on nije poslao nikakav ugovor kojim se najam prostora potvrđuje, kao ni potvrdu računovodstva da ceh nije podmiren", uzvraća Topić, a to potkrepljuje i arhiva porečkog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je među ostalim da "Plava laguna" nikad nije sudski potraživala spomenuti iznos. Nije također jasno ako je mjesečni iznos najma iznosio 1670 maraka, kako je Daris došao do spomenute cifre. "Veza između mojih neisplaćenih obaveza prema Plavoj laguni i dugovanja Krupiću tek je na sudu insinuirana, ali nikad nije pošteno uspostavljena", tvrdi Topić.

Pa ipak, sve navedeno bilo je dovoljno sutkinji Marčeli Štefanuti da 9. lipnja 2004. u odsutnosti zavađenih strana presudi u Krupićevu korist. Potonja, a kako je poslije naveo i Topić u svojoj žalbi, nikad nije saslušala tri ključna svjedoka koja je već bila prihvatila u dokaznom postupku, a koji su bili sudionici svih spornih događaja.

Iako su Armanda i Denizu Gjini obje strane u sporu predložile kao svjedoke, sutkinja nije našla za shodno objasniti zašto je njihova svjedočenja odbila iako je po zakonu bila dužna to učiniti. Ni Topićeva supruga Mirjana koja je natipkanu potvrdu napisala nije progovorila na sudu.

U presudi i rješenju Štafanuti navodi kako je razmotrila sve navode i razloge tužbe, a u obzir je uzela i neslaganje tuženika. Ona je prihvatila više nego dvojbene dokaze jer je "sutkinja istraživala isključivo navode odvjetnika Rastije", jasno je Topiću.

Takvu presudu "blagoslivlja" 2. lipnja 2006. i sudac Aldo Radolović sa Županijskog suda u Puli, a konačnu pravomoćnost daje Vrhovni sud 30. svibnja 2007. godine.

"Sve što u životu stvaraš je samo čist obraz - to je najveći kapital"

Sreća u nesreći, protiv Topića je 27. rujna 2004. godine krenuo postupak za krivično djelo prijevare i to na istom sudu, ali pod "ravnanjem" druge sutkinje - Nevenke Bibulić. Potonjoj nije bilo dovoljno ni pet ročišta da razmrsi "prijetvoran" naum Dade Topića na kojem je ustrajao Rastija, tako da je 17. studenog 2006. donijela odluku da se rasprave odgode na neodređeno vrijeme.

"Kako mediji pišu ja sam ostario, a ostarjeli roker je kao stara papuča. To je na neki način odsijecanje moje glave, ali i moje obitelji. A sve što u životu stvaraš je samo čist obraz - to je najveći kapital", zaključio je Topić.

Ig.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara