Dalija Orešković: Borgovci su iz Agrokora možda izvukli i više novca od Todorića

Dalija Orešković: Borgovci su iz Agrokora možda izvukli i više novca od Todorića
Foto: Pixsell/Marko Lukunić

BIVŠA šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković u razgovoru za Index komentirala je razvoj događaja oko Ivice Todorića, ali i skupinu Borg koju je razotkrio Index.

Podsjetimo, Ivica Todorić danas je pušten iz remetinečkog pritvora nakon što je uplatio jamčevinu od milijun eura. Određene su mu i mjere opreza - oduzeta mu je putovnica i ne smije napuštati područje grada Zagreba, u kojem ima prijavljeno boravište.

Tim povodom popričali smo s Dalijom Orešković, bivšom šeficom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koja je najavila ulazak u politiku. Orešković je, podsjetimo, po struci pravnica.

"Situacija nije crno-bijela"

"Radi se o vrlo kompleksnom slučaju i čini mi se da situacija nije crno-bijela te da istina nije jednoznačna. Neke od okolnosti na koje je gospodin Todorić ukazivao, koliko god da prema njemu postoje općeprihvaćene javne nesimpatije, za posljedicu su imale da danas ipak drugačije gledamo na te procese. S time da, naravno, treba razlikovati ono što ja nazivam fazama Agrokor 1 i Agrokor 2 i imati na umu na odgovornost u jednoj situaciji ne isključuje odgovornost u drugoj situaciji", rekla je Orešković u razgovoru za Index.

"Imajući u vidu životnu dob gospodina Todorića, izuzetnu opsežnost dokumentacije i kompleksnost teme, teško je za očekivati da će ishod biti onakav kakav to možda očekuje dio javnosti, a to je pravomoćna presuda nakon koje će gospodin Todorić niz godina provesti u zatvoru. Postavlja se i pitanje o uhićenjima u slučaju Agrokor, a naročito način na koji su izvedena, je li to zaista bilo nužno", dodala je Orešković, koja upozorava da su institucije u jeku afere s Agrokorom zatvorile oči na ono što se događalo u sjeni te afere.

"Borgovci su iz Agrokora možda izvukli i veći novac od Todorića, a za to neće nikome odgovarati"

"Šteta je što su se, u trenutku kad su se istražna tijela bavila istraživanjem prošlosti Agrokora, svima nama ispred nosa dogodile kudikamo teže malverzacije, a na koje smo očito, barem na razini institucija, zatvorili oči. Tu mislim na odgovornost svih onih koji su činili grupu Borg, a koji su na kraju balade iz Agrokora možda izvukli i veći novac od Todorića, a da zato očito neće nikome odgovarati", zaključila je Dalija Orešković.

Podsjetimo, skupina Borg je na čelu s bivšom potpredsjednicom vlade Martinom Dalić prvo napisala Lex Agrokor, a potom na njegovoj primjeni zaradila stotine milijuna kuna. Iako je zbog toga protiv njih bila podignuta kaznena prijava, USKOK ju je vrlo brzo odbacio ustvrdivši da u njihovom postupanju nema elemenata kaznenog djela. Skupinu Borg i način njihova djelovanja razotkrio je upravo Index objavom e-mailova Martine Dalić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara