Dalija Orešković komentirala "Daruvarca" pa žestoko napala Kolindu

Dalija Orešković komentirala "Daruvarca" pa žestoko napala Kolindu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

BIVŠA predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković gostovala je u N1 Studiju uživo.

Prvo je komentirala puštanje nasilnika "Daruvarca" na slobodu.

"Moj stav je drugačiji od onih kakve se moglo čuti ovih dana, meni je drago da se javnost senzibilizirala i mislim da je krajnje vrijeme i da na ovaj način građani traže bolju i učinkovitiju zaštitu, ovo je zaokret za 180 stupnjeva u odnosu na ono što smo mogli čuti u raspravama oko Istanbulske konvencije. S obzirom na stanje u hrvatskom pravosuđu, ne čini mi se da se u šest mjeseci može doći do osuđujuće presude. Mislim da je ovaj slučaj promptno vođen", kaže Orešković.

Kaže da bi za dobiti konkretniju sliku trebalo usporediti slične slučajeve u kojima se sudilo za nasilje i nanošenje tjelesnih ozljeda, a, s obzirom na iskustvo koje ima kao odvjetnica, kaže da ti sudski postupci traju kudikamo dulje i da se ročišta zakazuju u duljim vremenskim razdobljima nego što je to bio slučaj u Zadru.

Orešković je komentirala reakciju predsjednice Grabar-Kitarović na slučaj puštanja Darka Kovačevića ''Daruvarca'' na slobodu. Predsjednica je rekla da "država koja ne može omogućiti presudu u primjerenom roku ima ozbiljan problem".

Kaže da se Kolindu nije moglo čuti za vrijeme rasprave oko Istanbulske konvencije

Kaže da je reakcija predsjednice kao da se probudila iz nekog sna jer je se nije čulo u raspravama oko Istanbulske konvencije.

"Ona je sada kao da je probuđena iz nekog sna, sad je reagirala, a šutjela je kada je trebalo podržati Istanbulsku konvenciju, kada se to od nje očekivalo da će, s obzirom na njen položaj i ovlasti, stati uz žene."

"Ovdje nema odugovlačenja", zaključuje Orešković i pita zašto predsjednica i svi drugi političari koji su sada reagirali nisu to učinili kad su u pitanju veliki sudski procesi koji se na našim sudovima vode godinama.

"Protiv njenog bivšeg šefa Ive Sanadera postupak se vodi 10 godina, još u državni proračun nije vraćeno pet milijuna eura, to su problemi našeg pravosuđa", kaže bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Zaključuje da je javnost problem nefunkcioniranja pravosudnog sustava trebala osjetiti davnih dana jer, kako je rekla, sve počinje na velikim sudskim procesima i aferama kada nestane novac iz proračuna i da je zbog toga to priča koja se tiče svakog građanina.

"Takva njezina izjava je deplasirana i meni degutantna. Ako je željela reagirati u skladu sa svojim ovlastima, problem je trebala uočiti na krupnim korupcijskim aferama, a to ona nije kadra učiniti jer ima situacija koje i nju samu kompromitiraju", kazala je Orešković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara