Dalija Orešković objavila sliku neuglednog ureda, objasnila što je to

Dalija Orešković objavila sliku neuglednog ureda, objasnila što je to
Foto: Facebook/ Dalija Orešković - Start

DALIJA OREŠKOVIĆ, kandidatkinja za predsjednicu na minulim izborima i čelnica stranke Start, objavila je na Facebooku sliku neuglednog ureda. Na slici se nalazi stari i derutni radni stol ispod kojeg je gomila vreća. Po stolu su razbacani papiri, a na slici su još i ventilator, kanta za smeće i stolica. Tu je još i prozor koji također nije nov.

Riječ je o, kako je napisala, jednom uredu u jednoj policijskoj postaji. Orešković je ovu sliku stavila povodom obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske zapitavši se kako to izgledaju hrvatske institucije.

Njenu objavu prenosimo u cijelosti.

"Čestitam hrvatskim građanima obljetnicu međunarodnog priznanja i reintegracije!
Na dan međunarodnog priznanja, Domovinski rat je bio u jeku, a gotovo trećina države bila je pod okupacijom. U večeri priznanja prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman izjavio je: »Stvorili smo međunarodno priznatu Hrvatsku. Slavimo noćas, a onda zasučimo rukave na izgradnji nove demokratske države.«

Te rukave u izgradnji demokratske države nikada nismo zasukali, već smo umjesto toga dopustili HDZ-u, političkoj stranci prvog hrvatskog predsjednika, da zavuče ruke u džepove svih javnih izvora i pohlepno, neutaživo posegne za svime što je naše.

"Hrvatska je blizu da dotakne dno"

Dvadeset i osam godina nakon večeri punoj nade, usuđujem se tvrditi da je Hrvatska država blizu toga da dotakne samo dno. Ovo nije država kakvoj sam se veselila tada, nije država kavu su generacije čekale i za nju položile svoje živote.

Čestitke bi trebale odisati slavljeničkim duhom, ponosom i optimizmom. Oprostite mi što moja nije takva. Nije zbog toga što državu čine institucije, prostor i ljudi. Institucije su nam slabe i zapuštene. Prostor smo devastirali. Ljudi nam odlaze. Političke se elite ponašaju kao da ih pravo stanje uopće ne zanima. Zanima ih isključivo borba za očuvanje vlastitih pozicija i privilegija, uz zadržavanje statusa quo, umjesto provođenja ključnih reformi koje bi društvo mogle potaknuti prema naprijed.

Među današnjim vijestima pažnju je privukla i ona o novom državnom voznom parku kojim smo trojicu potpredsjednika Hrvatskog sabora počastili Audijima tipa A6, a četvrti koji je odbio novo vozilo radi navodne uštede za državni proračun u prošloj nas je godini koštao 76.000,00 kn na ime naknade za korištenje osobnog automobila i 16.000,00 na ime ‘cestarine’.

"Slika jedne tipične zagrebačke policijske postaje"

Slika koju objavljujem uz ovaj tekst, slika je jedne tipične zagrebačke policijske postaje. Ovakvih se prizora svakodnevno nagledam. Ovo su naše institucije u koje nije ulagano desetljećima. U njima rade naši potplaćeni službenici, u javnosti često oslovljavani kao “uhljebi”. U ovu sobu dolaze građani, kojima je na ovaj ili onaj način potrebna pomoć, oni koji državu plaćaju da im pruži sigurnost. No te sigurnosti, odavno više nema.

Čija je ovo država, i tko od nje ubire korist? Kakvu odgovornost snose oni kojima smo na izborima povjerili da ju vode? Znamo li mi sami što od vlasti uopće očekujemo?

Umjesto prigodnih slatkorječivih čestitki i šutnje kada je riječ o bitnim državnim temama, pozivam predstavnike državnog vrha, kako predstavnike Hrvatskog sabora i Vlade tako i predsjednika države, da trajno vode brigu:
- o općim uvjetima u kojima institucije obavljaju svoje zadaće, o nedostatku materijalnih, tehničkih, kadrovskih te ostalih logističkih resursa s kojima raspolažu
- o nedostacima u samim zakonima,
- o neovisnosti i nepristranosti, racionalnosti i profesionalnosti rada državnih tijela i o njihovoj zaštiti od političkih ili drugih neprimjerenih pritisaka.

Tek kada ćemo imati predstavnike vlasti koji skrbe o državi koju vode, tek kada ćemo imati institucije u kojima se neće osjećati podjednako poniženo oni koji u njima rade, kao i oni koji od tih istih institucija očekuju javni servis i javnu pomoć, tek kada ćemo imati građane koji neće dozvoliti da se bahati političari voze u skupocjenom voznom parku dok ostale državne službe funkcioniraju na razini krajnje zapuštenosti i bijede, tek tada ću slaviti činjenicu da imamo međunarodno priznatu državu", napisala je Orešković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara