Dalija Orešković u zadnjim minutama predala potpise, zaboravila je obrazac

Dalija Orešković u zadnjim minutama predala potpise, zaboravila je obrazac
Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

U POSLJEDNJIM trenucima prije isteka roka za predaju kandidature za predsjednika države Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) u utorak je potpise potpore oko 12 tisuća građana predala nezavisna kandidatkinja Dalija Orešković.

Orešković je prvo kasnila na predaju kandidature koja je bila zakazana za 23 sata, a zatim je problem nastao jer joj je nedostajao jedan od potrebnih dokumenata zbog čega je izlazila i ponovno ulazila u prostorije DIP-a, a potom morala ispunjavati dodatni formular.

"Ostavili smo srce na terenu i dali zadnji atom snage. Imala sam pomalo gerilski način prikupljanja potpisa", kazala je Orešković nakon predaje potpisa priznavši kako je bila zabrinuta hoće li svi potpisi stići na vrijeme. Zahvalila je svima koji su na terenu skupljali potpise, ali i uputila kritike na način na koji su pojedini kandidati skupljali potpise.

"Pojedini kandidati prikupili su i 200 tisuća potpisa pa se pitam čemu to ako je za pravovaljanu kandidaturu dovoljno 10 tisuća. Jesu li brojni ljudi koji su stavljali potpise za pojedine kandidate to činili jer se boje gubitka radnih mjesta?" upitala je.

Kaže da želi pričati o zarobljenoj državi

Orešković je istaknula kako je njezin motiv ulaska u predsjedničku utrku bio progovoriti o "zarobljenoj državi i kako ju osloboditi i vratiti u ruke građanima, kako uspostaviti dobar pravni okvir, kako napraviti učinkovito pravosuđe, kako onemogućiti političku korupciju i kako stvoriti dobre temelje za razvoj države".

Kao jednu od ključnih točaka svog programa izdvojila je novi nacrt strategije suzbijanja korupcije. No, dodala je, progovarat će i o potrebi smanjenja broja županija, gradova i općina te izmjene izbornog zakonodavstva.

"Ovo je bitka za promjenu ovog društva i države", istaknula je Orešković.

"Ako vidimo u što se pretvorio Hrvatski sabor sa 'žetončićima' Milana Bandića, u što se pretvorila i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja gradonačelniku koji ima niz afera i optužbi daje političko zaleđe u jeku kaznenih postupaka, onda vidimo da je korupcija postala vezivno tkivo društva i ušla u sam vrh političke moći", ustvrdila je.

Javila se i na Facebooku

Nakon što je predala potpise, javila se na Facebooku.

"HVALA SVIMA OD SRCA - potpise sam predala zahvaljujući svim znanim i neznanim ljudima koji su stali iza moje kandidature i pomogli mi u skupljanju potpisa

Različiti su motivi koje potiču ljude na kandidaturu za predsjednicu, predsjednika države.

Moja je motivacija objašnjena u mom Planu za Hrvatsku. Otvorila sam i nametnula raspravu o krizi pravosuđa, zarobljavanju države, političkoj korupciji, političkim-stranačkim kartelima i mogućnosti ostvarenja ideala o ujednačenoj sudskoj praksi i jednakosti građana pred zakonom.

Danas su to postale prioritetne teme predsjedničkih kandidata i stranačkih kartela koji ih podržavaju.

Tragikomični izraz ta je retorička „bitka“ protiv korupcije dobila jučer nakon izjave predsjedničke kandidatkinje i dosadašnje predsjednice Republike KGK da su joj osobna lojalnosti – kad su Milan Bandić i njegove brojne optužnice i optužbe za kriminal i korupciju - važniji od svega u politici, pa i borbe protiv korupcije.

Izjavom kako će Bandiću nositi kolače u tamnicu, Kolinda Grabar Kitarović je zapravo javnosti dala do znanja: ako je ponovno izaberu za predsjednicu Republike, ona će ostati lojalna i odvažna prijateljica Milana Bandića i njenih brojnih drugih prijatelja koji imaju ozbiljnih problema sa zakonima.

Tijekom preostalih dvadesetak dana kampanje, inzistirat ću na tome da se zna kome su nacionalni interesi i javni moral važniji od površnih, interesno motiviranih političkih „prijateljstava“.

Dakako, moja se kampanja neće odnositi samo na komentiranje licemjernih „antikorupcijskih“ izjava kartelskih kandidata, već ću pokušati i, nadam se, uspjeti pokazati i dokazati da je u 5 godina mandata moguće i nužno učiniti znatno više nego je to činila Kolinda Grabar Kitarović u pet godina na izmaku", napisala je Orešković.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara